Ga naar de inhoud

Dahlia

dahlia

Dahlia’s zijn ware juweeltjes in de bloementuin. Bekend om hun prachtige bloemen en indrukwekkende variëteit aan kleuren, vormen en maten, zijn een populaire keuze in tuinen over de hele wereld. Deze veelzijdige planten bieden een schat aan mogelijkheden voor zowel de amateur-tuinier als de professionele bloemist.Met hun schitterende kleuren en diverse vormen zijn ze een welkome aanvulling op elke tuin. Het geheim achter weelderige, langdurige bloei en de groei van nieuwe knoppen zit in de zorg die je aan deze bloemen besteedt.

Dahlia

Dahlia’s zijn knolgewassen die tot de Asteraceae-familie behoren, dezelfde familie als zonnebloemen, chrysanten en madeliefjes. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en staan bekend om hun uitbundige bloemen die van de zomer tot de herfst bloeien.

Een dahlia is een prachtige en opvallende bloem. Ze staat symbool voor aantrekkelijkheid, vrouwelijkheid, weelde en ‘ik wil voor altijd bij je zijn’. Hieronder delen we enkele essentiële tips om je dahlia’s te laten stralen.

Symboliek en Betekenis

 • Dahlia’s staan symbool voor diversiteit en verandering, vanwege de verscheidenheid aan vormen en kleuren. Ze worden ook geassocieerd met elegantie en innerlijke kracht.

Verscheidenheid en soorten

 • Diversiteit in vorm en kleur: Dahlia’s komen voor in een breed scala aan kleuren, van wit, roze en rood tot diep paars en bijna zwart. Er zijn ook veelsoortige en tweekleurige variëteiten.
 • Soorten: Er zijn duizenden gekweekte variëteiten van dahlia’s, onderverdeeld in groepen zoals decoratieve dahlia’s, cactusdahlia’s, en pompondahlia’s.

Verzorging en teelt

 • Planten: Wacht met het planten van dahlia’s tot het risico op vorst voorbij is. In de meeste regio’s kun je ze in het voorjaar planten als de grond warm genoeg is. Dahlia’s bloeien meestal van de zomer tot de herfst, dus plant ze op het juiste moment voor een lang seizoen van prachtige bloemen.
 • Standplaats: Het begint allemaal met de juiste plek. Dahlia’s houden van de zon, dus zorg ervoor dat ze minstens 6 uur per dag zonlicht krijgen. Goede luchtcirculatie is ook belangrijk, dus vermijd dichte schaduwrijke plekken. Dahliaplanten zijn gevoelig voor tocht, wat hun groei en bloei kan beïnvloeden. Zorg voor goed doorlatende grond om wateroverlast te voorkomen.
 • Water en Voeding: Regelmatig water geven en bemesten is belangrijk voor een uitbundige bloei.
 • Snoeien: Het toppen van jonge planten kan helpen om een bossiger plant met meer bloemen te creëren.

Gebruik in de tuin

 • Borderplanten: Dahlia’s zijn uitstekend geschikt als borderplanten vanwege hun opvallende bloemen en hoogte.
 • Snijbloemen: Veel dahlia’s zijn duurzaam als snijbloemen en zijn populair in boeketten.
 • Containerplanten: Sommige kleinere soorten kunnen goed in containers groeien.

Regelmatig water geven

dahlia

Dahlia’s houden van vocht, maar ze hebben geen natte voeten nodig. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Mulch rond de planten om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Bemesten voor optimale groei

Dahlia’s zijn zware voeders. Gebruik een gebalanceerde meststof of een speciale bloeimeststof met een hoger fosforgehalte om de bloemproductie te stimuleren. Begin met bemesten als de scheuten ongeveer 15 cm hoog zijn en herhaal dit om de 4-6 weken gedurende het groeiseizoen.

Dode koppen voor nieuwe knoppen

Dahlia’s hebben de neiging om nieuwe knoppen te vormen aan de uiteinden van hun stelen. Om een overvloedige bloei te bevorderen, verwijder regelmatig dode bloemen door ze net boven een naar buiten gericht oog (knobbel op de steel) af te knippen. Dit stimuleert de groei van nieuwe knoppen en verlengt het bloeiseizoen.

Ondersteunende maatregelen

Afhankelijk van de variëteit kunnen dahlia’s behoorlijk hoog worden en hebben ze soms extra ondersteuning nodig. Gebruik steunstokken of ringen om te voorkomen dat de stelen breken onder het gewicht van de bloemen.

Overwintering

In de herfst, wanneer de vorst nadert, graaf je de dahlia’s uit de grond. Snijd de stelen tot ongeveer 15 cm boven de knol en laat ze een paar dagen drogen. Bewaar de knollen op een koele, vorstvrije plaats tot het volgende voorjaar.

Dahlia’s in een vaas

Het plaatsen van een dahlia in een vaas kan een prachtige manier zijn om van hun levendige kleuren te genieten. Hier zijn enkele tips om een dahlia in een vaas te zetten en deze zo lang mogelijk mooi te houden:

 1. Plukmoment: Pluk de bloemen ’s morgens vroeg of ’s avonds, dan verdampen ze minder water.
 2. Snij de stelen schuin af: Voordat je de dahlia in een vaas plaatst, snij de steel schuin af met een scherp mes. Een schuine snede vergroot het oppervlak voor wateropname en houdt de bloem langer vers.
 3. Bloeiende dahlia’s: Kies dahlia’s die al geopend zijn; gesloten knoppen komen in de vaas niet of nauwelijks uit.
 4. Verwijder bladeren: Verwijder eventuele bladeren die onder het waterniveau van de vaas zouden komen. Bladeren die in het water liggen, kunnen gaan rotten en de waterkwaliteit verslechteren.
 5. Grote emmer: Zet de bloemen in een emmer met lauwwarm water, zodat ze zich goed kunnen volzuigen.
 6. Kies de juiste vaas: Kies een vaas die schoon is en groot genoeg om de dahlia zonder al te veel buigen of kreuken van de stelen te bevatten. Een vaas met een smalle hals kan helpen de stelen te ondersteunen.
 7. Laat de bloemen niet in de hitte staan: Plaats de vaas niet in direct zonlicht of in de buurt van een warmtebron zoals een radiator. Hitte kan de levensduur van de bloemen verkorten.
 8. Ververs het water regelmatig: Ververs het water in de vaas om de paar dagen om bacteriële groei te voorkomen. Spoel de vaas grondig uit en vul deze met vers, koel water. Voeg eventueel snijbloemenvoedsel toe voor extra voedingsstoffen.
 9. Houd de vaas schoon: Verwijder eventuele bladeren of bloemblaadjes die in het water vallen, aangezien ze bacteriën kunnen produceren. Maak de vaas regelmatig schoon om de groei van bacteriën te minimaliseren.
 10. Plaats de vaas op een koele locatie: Bewaar de vaas met de dahlia’s op een koele, goed geventileerde plek. Koude lucht vertraagt het verwelken van de bloemen.
 11. Vermijd ethyleenbronnen: Houd de vaas uit de buurt van ethyleenbronnen, zoals rijpend fruit, omdat ethyleen de bloemen kan beschadigen.
 12. Voorkom tocht: Hoewel ventilatie belangrijk is, vermijd sterke tocht, omdat dit de bloemen kan uitdrogen.
 13. Recut stelen indien nodig: Als de stelen beginnen te verzakken of de bloemen verwelken, kun je de stelen opnieuw schuin afsnijden en ze voor een paar seconden in warm water dompelen om ze te revitaliseren.
 14. Zon: Zet het boeket niet in de volle zon.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jouw dahlia’s in een vaas langer mooi houden en van hun prachtige bloemen genieten. Dahlia’s zijn gevoelig voor waterkwaliteit en -temperatuur, dus aandacht voor deze details kan een aanzienlijk verschil maken in hoe lang ze vers blijven.

Het regelmatig verversen van het water voor dahlia’s kan een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van een gezonde groei en bloei. Dit is vooral relevant als je dahlia’s in een vaas met water plaatst, bijvoorbeeld voor een boeket.

Met de juiste zorg en aandacht kunnen dahlia’s zich ontwikkelen tot weelderige, langbloeiende schoonheden in je tuin. Met deze tips kun je genieten van een overvloed aan kleurrijke bloemen en jaar na jaar prachtige nieuwe knoppen verwelkomen. Dahlia’s zijn niet alleen een sieraad voor je tuin, maar ook een bron van vreugde voor elke tuinier.