Ga naar de inhoud

Kapucijners

kapucijners

Kapucijners, ook bekend als grauwe erwten of velderwten, zijn een soort peulvruchten die behoren tot de familie van de erwten. Ze zijn populair in de Nederlandse en Europese keuken en staan bekend om hun unieke smaak en voedingswaarde. Kapucijners zijn veelzijdig in gebruik en kunnen in een verscheidenheid aan gerechten worden verwerkt.

Gezondheidsvoordelen van kapucijners:

 1. Rijk aan eiwitten: Kapucijners zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, wat ze tot een goede keuze maakt voor vegetariërs en veganisten.
 2. Voedingsvezels: Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het risico op hartziekten en diabetes type 2 kunnen verminderen.
 3. Vitaminen en mineralen: Kapucijners zijn rijk aan B-vitaminen, waaronder foliumzuur, en mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium en zink.
 4. Laag in calorieën: Ze zijn caloriearm en tegelijkertijd voedzaam, waardoor ze een goede keuze zijn voor gewichtsbeheersing.
 5. Regulering van de bloedsuikerspiegel: De langzame vertering van de koolhydraten in kapucijners helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

Hoe kapucijners te bereiden:

 1. Week en kook: Gedroogde kapucijners moeten eerst geweekt worden, meestal gedurende de nacht, en daarna gekookt tot ze zacht zijn.
 2. In stoofschotels en soepen: Ze zijn een heerlijke toevoeging aan stoofschotels en soepen en combineren goed met kruiden en specerijen.
 3. Als bijgerecht: Gekookte kapucijners kunnen worden geserveerd als bijgerecht, gemengd met kruiden, boter of olijfolie.
 4. In salades: Gekookte en afgekoelde kapucijners kunnen ook in salades worden gebruikt voor extra eiwitten en vezels.

Extra informatie:

 • Verschillende vormen: Kapucijners zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm en soms ook vers of ingeblikt.
 • Bereidingstijd: Houd er rekening mee dat de bereidingstijd van gedroogde kapucijners langer is vanwege het weken en koken.

Kapucijners zijn een gezonde en smaakvolle toevoeging aan het dieet. Hun veelzijdigheid in de keuken maakt ze geschikt voor een breed scala aan gerechten, van traditionele Nederlandse maaltijden tot moderne culinaire creaties.