Ga naar de inhoud

Eieren

eieren

Eieren zijn een van de meest veelzijdige en voedzame voedingsmiddelen die beschikbaar zijn. Ze zijn een essentieel ingrediënt in talloze recepten en zijn zowel om hun smaak als hun voedingswaarde gewaardeerd.

Wat zijn eieren?

Eieren zijn de eetbare eicellen geproduceerd door verschillende dieren, maar het meest gebruikt zijn de eieren van kippen. Ze bestaan uit de eierschaal, het eiwit (albumine) en de dooier.

Voedingswaarde van eieren

Eieren zijn een uitzonderlijk voedzame voedingsbron, rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Hier is een overzicht van enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die in eieren worden aangetroffen:

Vitaminen in Eieren

 1. Vitamine A: Belangrijk voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de voortplanting.
 2. Vitaminen B2 (Riboflavine), B5 (Pantotheenzuur) & B12: Essentieel voor energieproductie, hersenfunctie en de productie van rode bloedcellen.
 3. Vitamine D: Belangrijk voor botgezondheid en immuunsysteem. Eieren zijn een van de weinige natuurlijke voedingsbronnen van vitamine D.
 4. Vitamine E: Een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve schade.
 5. Choline: Goed voor de hersenen en de lever. Eieren zijn een van de beste bronnen van choline in het dieet.

Mineralen in Eieren

 1. Selenium: Een antioxidant die een belangrijke rol speelt in de gezondheid van het immuunsysteem en de schildklier.
 2. Fosfor: Speelt een belangrijke rol in de botgezondheid en energieproductie.
 3. IJzer: Belangrijk voor het vervoeren van zuurstof in het bloed en speelt een rol in vele andere essentiële lichaamsfuncties.
 4. Zink: Essentieel voor immuunfunctie, DNA-synthese, en wondgenezing.

Andere Voedingsstoffen

 • Eiwitten: Eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor spieropbouw, weefselherstel en algemene lichaamsfuncties.
 • Omega-3 vetzuren: Vooral in eieren van kippen die een dieet rijk aan omega-3 vetzuren krijgen. Belangrijk voor hartgezondheid en hersenfunctie.

Eieren zijn een voedzame keuze en een uitstekende toevoeging aan een evenwichtig dieet, die een breed scala aan essentiële vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen biedt. Hun veelzijdigheid in de keuken maakt ze een gemakkelijke en heerlijke manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gebruik van eieren

 • Koken en Bakken: Eieren worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, van omeletten en roerei tot gebak en sauzen.
 • Bindmiddel: Het eiwit helpt bij het binden van ingrediënten in recepten zoals gehaktballen en burgers.
 • Levenmiddelenindustrie: Eieren zijn een belangrijk ingrediënt in veel verwerkte voedingsmiddelen.

Gezondheidsoverwegingen

 • Allergieën: Ei-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën, vooral bij kinderen.
 • Voedselveiligheid: Rauwe of niet volledig gekookte eieren kunnen een risico op salmonella-infectie vormen. Het is belangrijk om eieren goed te koken en te bewaren.

Eieren in het dieet

 • Veelzijdigheid: Eieren kunnen op veel verschillende manieren worden bereid, waardoor ze geschikt zijn voor elk moment van de dag.
 • Dieetvriendelijk: Geschikt voor vegetarische diëten en kunnen worden opgenomen in verschillende eetplannen, van keto tot paleo.

Soorten eieren

Eieren zijn er in verschillende soorten en maten, afkomstig van verschillende vogelsoorten. Elk type ei heeft zijn eigen unieke kenmerken en culinaire toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

 1. Kippeneieren: Dit zijn verreweg de meest gebruikelijke en veelzijdige eieren. Ze worden wereldwijd gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.
 2. Eendeneieren: Deze zijn groter dan kippeneieren en hebben een rijkere smaak. De schaal is meestal dikker. Eendeneieren zijn uitstekend voor bakken vanwege hun hogere vetgehalte.
 3. Kwarteleieren: Veel kleiner dan kip- en eendeneieren, met een delicate smaak. Ze worden vaak gebruikt als garnering in salades of als onderdeel van voorgerechten.
 4. Ganzen eieren: Deze zijn aanzienlijk groter dan kippeneieren en hebben een zeer rijke en romige smaak. Ze zijn minder gangbaar en worden vaak seizoensgebonden verkocht.
 5. Kalkoeneieren: Vergelijkbaar met kippeneieren, maar iets groter. Ze zijn minder gebruikelijk in de winkel, maar hebben een vergelijkbare smaak en textuur.
 6. Struisvogeleieren: De grootste van alle eieren, één struisvogelei kan gelijk staan aan ongeveer 24 kippeneieren. Ze zijn vrij zeldzaam en worden vaak beschouwd als een delicatesse.

Elk type ei heeft zijn eigen specifieke voedingsprofiel en smaak, wat hen geschikt maakt voor verschillende culinaire toepassingen. Bij het kiezen van eieren, vooral van alternatieve bronnen dan kip, is het belangrijk om rekening te houden met zaken als grootte, smaak en textuur, evenals hoe ze passen in het recept dat je wilt bereiden.

Eieren bewaren

Het correct bewaren van eieren is essentieel om hun versheid te behouden en het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het bewaren van eieren:

In de koelkast bewaren

 • Temperatuur: Bewaar eieren in de koelkast bij een temperatuur van 4 °C of lager. Dit vertraagt de groei van bacteriën.
 • Originele Verpakking: Het is het beste om eieren in hun originele kartonnen verpakking te bewaren. Dit beschermt de eieren tegen sterke geuren, aangezien de schalen poreus zijn en geuren kunnen absorberen.
 • Niet in de Deur: Bewaar eieren niet in de deur van de koelkast, waar de temperatuur meer fluctueert. Plaats ze liever op een plank in het midden of achterin de koelkast.

Houdbaarheid

 • Verse Eieren: Verse kippeneieren blijven doorgaans ongeveer 3 tot 5 weken goed in de koelkast.
 • Houdbaarheidsdatum: Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking en probeer ze voor die tijd te gebruiken.

Controle op versheid

 • Drijftest: Om te testen of een ei nog vers is, kun je het in een kom met water leggen. Verse eieren zinken naar de bodem en blijven horizontaal liggen. Oudere eieren zullen rechtop gaan staan of drijven, wat aangeeft dat ze niet meer vers zijn.

Rauwe en gekookte eieren

 • Gekookte Eieren: Hardgekookte eieren kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard. Bewaar ze in hun schaal om ze te beschermen tegen bacteriën en uitdroging.
 • Rauwe Eieren: Als je rauwe eieren uit hun schaal hebt gehaald, bewaar de inhoud dan in een afgesloten bakje en gebruik deze binnen twee dagen.

Vriezen

 • Eieren Vriezen: Je kunt eieren ook invriezen, maar niet in hun schaal. Klop de eieren los en bewaar ze in een luchtdichte container of diepvrieszak. Ingevroren eieren kunnen tot een jaar in de vriezer worden bewaard.

Speciale overwegingen

 • Was Eieren Niet: Was eieren niet voordat je ze bewaart, omdat dit de beschermende laag kan verwijderen en de houdbaarheid kan verkorten.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je eieren zo vers en veilig mogelijk blijven.

Code eieren

De code die je vaak op eieren vindt, is eigenlijk een identificatiesysteem dat in veel landen wordt gebruikt om consumenten te informeren over de herkomst en de productiewijze van het ei. Deze code kan je vertellen over de manier waarop de kippen zijn gehouden, het land van herkomst en soms zelfs de specifieke boerderij waar het ei vandaan komt. Hier is een uitleg van wat de verschillende onderdelen van de code betekenen:

 1. Houderijsysteem van de Kippen:
  • Het eerste cijfer van de code geeft het houderijsysteem van de kippen aan. Dit kan variëren van 0 tot 3:
   • 0: Biologische eieren.
   • 1: Vrije-uitloopeieren.
   • 2: Scharreleieren.
   • 3: Kooieieren.
 2. Land van Herkomst:
  • De volgende twee letters staan voor het land waar het ei geproduceerd is. Elk land heeft zijn eigen unieke code. Bijvoorbeeld, “NL” voor Nederland, “BE” voor België, of “DE” voor Duitsland.
 3. Boerderijcode:
  • De rest van de code is een uniek nummer dat de specifieke boerderij of plaats van productie identificeert. Dit nummer kan variëren in lengte en formaat, afhankelijk van het land.

Deze codering helpt niet alleen bij het traceren van de oorsprong van eieren in geval van voedselveiligheidsproblemen, maar stelt consumenten ook in staat om bewuste keuzes te maken gebaseerd op hun voorkeuren wat betreft dierenwelzijn en productiemethoden.

Conclusie

Eieren zijn een ongelooflijk veelzijdig en voedzaam voedingsmiddel dat een waardevolle bijdrage levert aan een evenwichtig dieet. Ze zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en bieden een breed scala aan culinaire toepassingen. Met een juiste behandeling en bereiding zijn eieren een heerlijke en gezonde toevoeging aan de dagelijkse voeding.