Ga naar de inhoud

Chocolademelk

chocomelk

Op deze donkere en koude dagen is het heerlijk om aan het eind van de dag op de bank weg te kruipen met een warme kop chocolademelk. Toch kan de pret flink verstoort worden als je het morst.

Belangrijk is dat je niet gelijk zeep op de vlek smeert. Dit kan ervoor zorgen dat je de vlek juist fixeert, waardoor je het er heel erg moeilijk nog uit krijgt.

Borax

Het vet van de melk, de caseïne, zorgt ervoor dat de vlek hard wordt. Caseïne wordt afgebroken met borax. Als je zo’n vlek hebt, week en kneed hem dan eerst in met boraxoplossing.

Zout

De vlek kan je ook gelijk behandelen met koud water (geen warm water). Leg vervolgens het getroffen gedeelte te weken in een emmer met water en een flinke scheut zout. Als het bijvoorbeeld op je bank zit, dan kan je er veel water opdoen en een flinke scheut zout, zodat het hierin kan trekken. Spoel het vervolgens uit.

Andere middeltjes

Andere middeltjes die je kunt gebruiken zijn voorwasmiddel of soda. Als er nog kleine restvlekken overblijven kan je die nabehandelen met wasbenzine of alcohol. Was het vervolgens normaal in de wasmachine.