Ga naar de inhoud

Kerstster

kerstster

Een kerstster tijdens de feestdagen ziet er altijd weer erg gezellig uit. Veel mensen proberen de kerstster na de feestdagen mooi te houden, zodat ze het jaar erop geen nieuwe hoeven te open. Ondanks dat dit niet zo moeilijk is, gaan de meeste kerststerren uiterlijk in het voorjaar toch dood. Met onderstaande tips kan je de kerstster het jaar erop weer tijdens de kerst neerzetten.

Als de kerstster uitgebloeid is, laat je hem een tijdje met rust. Snoei hem in het voorjaar kort en dek de snijwonden af met sigarenas. Als het buiten warm is, kan je de kerstster in een grotere pot neerzetten en deze gezellig in de tuin neerzetten. Als het weer kouder begint te worden haal je de kerstster weer binnen en houd je hem goed vochtig.

Kerstster in een vaas

De kerstster kan je ook mooi in een vaas neerzetten. Snijd hiervoor een mooie tak af. Doe de onderste 5 centimeter van de steel in kokend water of in een vlam. Het melksap uit de steel gaat dan stollen tot een soort van kurk. Snijd vervolgens de onderste 2 centimeter schuin door de ‘kurk’ af. De kerststerbloem kan je nu mooi in een vaas zetten.

Weetje: Een kerstster kan slecht tegen kou en tocht.

Tips om de kerstster lang mooi te houden:
  • Zorg dat de ruimte matig warm is (liefst tussen de 15 en 18 graden)
  • Voorkom grote temperatuurschommelingen.
  • Zet de kerstster in de winter zoveel mogelijk in het licht, maar voorkom dat die direct in de zon komt te staan.
  • De kerstster kan je een goede scheut lauw warm water geven. Zorg er echter wel voor dat de potgrond droog aanvoelt. Als die namelijk een paar dagen een doornatte potkluit heeft, zullen de bladen verwelken en er vanaf vallen.
  • Besproei de bloemen af en toe. Als de kamer een te droge lucht heeft, dan worden de bladranden geel of bruin.

Weetje: Soms verliest de kerstster plotseling zijn bladeren zonder dat ze eerst verwelken. Dat duidt er vaak op dat het in de ruimte te koud is of dat de plant op de tocht heeft gestaan.