Ga naar de inhoud

Openhaard

openhaard

Een openhaard is voor veel mensen genieten. Vooral op een koude winterse dag, lekker voor het vuur zitten, warm worden en fijn van de knisperende vlammen genieten.

Roet

Je kan je openhaard/allesbrander/houtkachel schoonhouden door er je aardappelschillen in te gooien. Dan heb je niet zo veel last van roet.

Kranten

Als je de openhaard wilt schoonmaken, dan moet je er eerst kranten omheen op de vloer leggen. Zo voorkom je dat er vlekken op de grond komen. Als je koffiegruis aan de as toevoegt, zal dit ervoor zorgen dat er minder as zal rondwarrelen als je aan het schoonmaken bent.

As bewaren

Als je de openhaard schoonmaakt, dan is het verstandig om niet al het as weg te gooien. As werkt isolerend en kan je daardoor op de bodem van de open haard leggen. Het zal hierdoor de vloer beschermen tegen extreme hitte. Daarnaast zorgt dit oude as ervoor dat je bij de volgende keer dat je de openhaard aansteekt het vuur makkelijk aanwakkert.

Beroete bakstenen schoonmaken

Als je beroete bakstenen hebt, kan je die het beste schoonmaken tijdens het stoken. Doe vervolgens en paar eetlepels zout in het laaiende vuur. Het roet zal hierdoor los komen van de bakstenen en met de rest van de rook door de schoorsteen verdwijnen.

openhaard

Openhaard schoonmaken

Als je de openhaard weer kraakhelder wilt krijgen, dan kan je hem schoonmaken met schoonmaakazijn. Spray hiervan wat op de vuile plekken en laat het enkele minuten intrekken. Ga er daarna met een harde borstel overheen. Je zult het zo weer schoon boenen. Poets erna de openhaard schoon met een vochtig doekje.

Glaswand openhaard schoonmaken

De glaswand van de openhaard zal ook met roet beslaan. Deze kun je schoonmaken door een licht vochtig krantenpapier in wat roet te drenken. Ga hiermee over de glaswand. Deze zal er weer helemaal schoon worden.