Ga naar de inhoud

Roest

Roest ziet er niet mooi uit, maar je moet er vaak ook mee oppassen dat het niet erger wordt en hierdoor je spullen zullen beschadigen / kapot zullen gaan. Het is daarom belangrijk om de roest zo snel als mogelijk te verwijderen. Roest kan op verschillende ondergronden komen, hieronder zullen deze besproken worden.

Roestvlekken kleren verwijderen

Als je roest in je kleren hebt, gooi je er cola op. Laat het even intrekken. Was het vervolgens en er is niets meer van te zien.

Indien roest op het bestek komt dat uit de vaatmachine komt. De Inox is van slechte kwaliteit. Om er zeker van te zijn kan je de Inox test doen. Houd een magneet tegen het bestek aan. Als de magneet het bestek niet aantrekt heb je goede Inox.

Roestranden gietijzeren ketel verwijderen

Als je een gietijzeren ketel hebt, dan kan na verloop van tijd er een roestrand aan komen. Deze kan je weer weg krijgen door een heel fijn schuurpapiertje te nemen. Ga hiermee voorzichtig over de roestranden heen. Neem daarna een keukenpapier en veeg hiermee met plantaardige olie over de roestranden. De pan zal er weer mooi uitzien.

Als het nog kleine vlekjes zijn, kan je het ook wegpoetsen met een beetje tandpasta op een doekje, grotere vlekken met een staalborsteltje of schuurpapiertje. Neem vervolgens een doorgesneden citroen en wrijf hiermee stevig over de roestvlekken. Spoel het vervolgens af.

Roestvlekken van (buiten)muren verwijderen

Roestvlekken op (buiten)muren: een cementpapje maken en de vlek daarmee insmeren. Na droging weg borstelen. Je kan dit eventueel herhalen als de roest niet helemaal weg is.

Roest op ijzer. Oplossing malen van fosforzuur met een scheutje formol. IJzer inwrijven met (oud)verfborstel. Een uur laten inwerken. Er vanaf wrijven met een droge doek. Niet met water. Kan onmiddellijk geverfd worden.

Als er roestplekjes op je fiets zitten. Spuit je olie (WD40) op een doekje en je poetst de roest er zo vanaf.

Roest op glas (krassen) kan je wegpolijsten met koperpoets of dodekop(verfpigment)

Als je bouten niet meer lost krijgt, omdat ze vastgeroest zijn, gooi er cola overheen en ze zijn zo weer los.

Roest op een stenen vloer krijg je er weer uit door een oplossing te maken van 10% oxaalzuur (/zuringzout). Laat het inwerken en spoel het vervolgens af.

Roestvlekken met citroensap verwijderen

Op roestvlekken kan je citroensap en zout doen. Wrijf/borstel het er stevig overheen. Je kan het ook eventueel nog in de zon leggen.

Roestvlekken zijn erg vervelend en zien er vaak ook niet mooi uit.

Zuur

Roestvlekken verdwijnen als je ze behandelt met zuur. Je kan hiertoe (schoonmaak)azijn of zelfs cola gebruiken. Giet het op de roestvlek en laat het een nacht erop liggen. Schrob het daarna goed schoon. Als het hardnekkige roestvlekken zijn, dan moet je het nog een keer herhalen.

Blijft de roestvlek daarna nog zichtbaar, gebruik dan fosforzuur of HG roestoplosser.