Titaniumdioxide, vooral gebruikt als witte kleurstof, mag niet meer gebruikt worden in voedingsmiddelen of – supplementen. Helaas zit de stof nog wel in bepaalde producten.
Titaniumdioxide
Titaniumdioxide (E171) zat in onder meer snoep, soep, kauwgom en dressings. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) concludeerde in 2021 dat deze stof niet veilig is. Laboratoriumstudies en dierproeven toonden aan det E171 bij inname DNA-schade kan veroorzaken. Er kan niet met 100% zekerheid worden aangetoond dat de stof veilig is voor mensen. Wil je er zeker van zijn dat titaniumdioxide niet in je voedingsproduct zit, dan kun je dat checken op de ingrediëntenlijst.
In andere productcategorieën mag titaniumdioxide nog wel worden gebruikt, al wil dat niet zeggen dat het veilig is. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen, hangt af van het soort product. Vaak zijn er goede alternatieven, zónder titaniumdioxide.
Titaniumdioxide in geneesmiddelen
In geneesmiddelen vervult E171 verschillende functies tegelijkertijd. Het beschermt tegen licht, hitte en vocht en dient als kleurstof en contrastmiddel. Ook is het een gladmaker, zodat je de pillen makkelijker kunt inslikken. In de bijsluiter kun je lezen of er titaniumdioxide in een geneesmiddel zit.
Stop niet op eigen houtje met het medicijn als dit zo blijkt te zijn. De hoeveelheid E171 in medicijnen is een stuk lager dan die was in voeding. Bovendien is het niet duidelijk of de mogelijke gezondheidsrisico’s ook gelden voor geneesmiddelen. Onderzoek daarnaar is nog niet gedaan. Wel is de kans groot dat je een gezondheidsrisico loopt als je zonder overleg stopt met je medicatie omdat er titaniumdioxide in zit. Vraag daarom aan je arts of apotheker of er een alternatief medicijn is zonder E171 en of dat beter is dan het middel met deze stof.
Volgens het Europees Medicijnen Agentschap zou een verbod op E171 in geneesmiddelen meer nadelen dan voordelen hebben voor de volksgezondheid. De instantie vreest dan voor geneesmiddelentekorten, omdat het zoeken en testen van alternatieven – net als de vervanging – veel moeite, tijd en geld zal vragen aan de farmaceutische industrie.
Titaniumdioxide in mondkapjes
Titaniumdioxide zit in sommige (herbruikbare) mondkapjes om ze een antibacteriële en/of antivirale werking te geven. Vaak is titaniumdioxide toegevoegd in de vorm van nanodeeltjes.
Er is onvoldoende kennis om te kunnen beoordelen of mondkapjes met titaniumdioxide beter beschermen dan mondkapjes zonder deze stof. Maar kiezen voor een (herbruikbaar) mondkapje zonder titaniumdioxide is lastig, omdat deze informatie ontbreekt op het etiket.
Titaniumdioxide in cosmetica
Momenteel is de veiligheid van E171 in cosmetica in onderzoek. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat producten die je op je huid smeert, zoals zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide als uv-filter, gevaarlijk zouden zijn. De stof kan niet in de huid dringen, zelfs niet in nanodeeltjes. Wel is het gebruik van E171 verboden in (zonnebrand)sprays, omdat je de druppels daarvan makkelijk inademt. Ook al is er onduidelijkheid over de risico’s hiervan.
Verder zit in veel tandpasta’s E171 om het product wit te kleuren. Het gaat om heel kleine hoeveelheden, en tandpasta is niet bedoeld om in te slikken. Maar als je ook een goede tandpasta zonder E171 kunt kiezen, waarom zou je dat dan niet doen?