Ga naar de inhoud

Egels

egels

Egels zijn nuttige en charmante bezoekers in de tuin, bekend om hun stekelige uiterlijk en hun rol bij het bestrijden van ongedierte zoals slakken en insecten. Hier zijn enkele tips over hoe je egels kunt aantrekken naar je tuin, hoe je voor ze kunt zorgen en waar je op moet letten:

Het aantrekken van egels:

 1. Natuurlijke leefomgeving creëren: Egels houden van dichte begroeiing en rommelige hoekjes waar ze zich kunnen verstoppen. Laat een deel van je tuin wat wilder, met bladerhopen, struiken en houtstapels.
 2. Toegang tot de tuin: Zorg ervoor dat egels je tuin kunnen betreden en verlaten. Een klein gat in de omheining (ongeveer 13×13 cm) is voldoende.
 3. Waterbronnen: Plaats schalen met schoon water, vooral tijdens droge perioden en in de zomer.
 4. Egelvriendelijk voedsel: Als je egels wilt bijvoeren, kun je kattenvoer, hondenvoer of speciaal egelvoer aanbieden. Geef geen melk, want dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Verzorging van egels:

 1. Laat ze wild: Egels zijn wilde dieren en het is het beste om ze zo te laten. Vermijd ze te veel te verstoren of te proberen ze te aaien.
 2. Let op jonge egels: Als je jonge egels (egeltjes) vindt zonder moeder, neem dan contact op met een lokale dierenopvang of egelopvang voor advies.
 3. Voorkom ongelukken: Zorg ervoor dat er geen open waterputten of diepe vijvers zijn waarin egels kunnen vallen. Dek dergelijke gevaren af.
 4. Pesticiden en slakkenkorrels: Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en slakkenkorrels in je tuin, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor egels.

Waarop te letten:

 1. Gezondheid van egels: Als je een zieke of gewonde egel ziet, neem dan contact op met een dierenarts of lokale dierenopvang.
 2. Huisdieren: Als je huisdieren hebt, vooral honden, zorg er dan voor dat ze egels niet storen of verwonden.
 3. Winter slaap: Egels houden een winterslaap in de koudere maanden. Overweeg het bouwen of kopen van een egelhuisje als een veilige slaapplaats voor de winter.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gastvrije omgeving voor egels in je tuin creëren en genieten van hun aanwezigheid, terwijl je hen helpt te overleven en gedijen.