Ga naar de inhoud

Gele kiwi

gele kiwi

Gele kiwi’s, ook bekend als goudkiwi’s, zijn een exotische en zoetere variant van de bekende groene kiwi. Deze vrucht, met zijn unieke goudgele binnenkant en gladde, haarloze buitenkant, wint snel aan populariteit vanwege zijn heerlijke smaak en voedingsvoordelen.

Wat zijn gele kiwi’s?

Gele kiwi’s, wetenschappelijk bekend als Actinidia chinensis, zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Ze onderscheiden zich van de traditionele groene kiwi door hun gouden kleurige vruchtvlees en zoetere, minder zure smaak. De schil van de gele kiwi is gladder en meestal haarloos, wat ze makkelijker maakt om te eten.

Gezondheidsvoordelen van gele kiwi’s

 • Rijk aan Vitamine C: Gele kiwi’s bevatten meer vitamine C dan groene kiwi’s, wat belangrijk is voor de gezondheid van het immuunsysteem, de huid en de wondgenezing.
 • Bron van Voedingsvezels: Ze bieden een goede hoeveelheid voedingsvezels, wat de spijsvertering bevordert.
 • Antioxidanten: Gele kiwi’s bevatten antioxidanten zoals vitamine E en luteïne, die kunnen helpen bij het beschermen tegen celbeschadiging.
 • Kaliumrijk: Goed voor de bloeddruk en hartgezondheid.

Vitaminen en mineralen

Gele kiwi’s, ook bekend als goudkiwi’s, zijn een uitstekende bron van verschillende vitaminen en mineralen, waardoor ze een voedzame aanvulling op het dieet vormen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die je in gele kiwi’s kunt vinden:

Vitaminen in Gele Kiwi’s

 1. Vitamine C: Gele kiwi’s zijn bijzonder rijk aan vitamine C, zelfs meer dan groene kiwi’s. Vitamine C is essentieel voor het immuunsysteem, de huidgezondheid en de ijzerabsorptie.
 2. Vitamine E: Een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress.
 3. Vitamine K: Belangrijk voor bloedstolling en botgezondheid.
 4. Foliumzuur (Vitamine B9): Essentieel voor de aanmaak van DNA en andere genetische materialen, en is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen.

Mineralen in Gele Kiwi’s

 1. Kalium: Helpt bij het reguleren van de bloeddruk en is belangrijk voor de hartgezondheid.
 2. Magnesium: Speelt een rol in meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, inclusief de energieproductie.
 3. Calcium: Hoewel niet in grote hoeveelheden, draagt het bij aan de botgezondheid.
 4. IJzer: Belangrijk voor het transport van zuurstof in het bloed.
 5. Vezels: Net als de meeste vruchten zijn gele kiwi’s een goede bron van voedingsvezels. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en spelen een belangrijke rol in het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Ze dragen ook bij aan een langer verzadigd gevoel, wat nuttig kan zijn voor gewichtsbeheersing.

  De vezels in gele kiwi’s zijn grotendeels oplosbaar, wat betekent dat ze in water kunnen oplossen en een gel-achtige substantie in de darm vormen. Oplosbare vezels zijn bijzonder gunstig voor de darmgezondheid en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het cholesterolgehalte.

Naast deze vitaminen en mineralen bevatten gele kiwi’s ook andere fytochemicaliën en antioxidanten, waaronder luteïne, wat goed is voor de ogen, en diverse flavonoïden die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Deze voedingsrijke samenstelling maakt gele kiwi’s niet alleen een heerlijke, maar ook een gezonde toevoeging aan je dieet, gunstig voor zowel de fysieke gezondheid als het welzijn.

Voeding bereiden met gele kiwi’s

 • Vers Eten: Heerlijk op zichzelf of als toevoeging aan fruit- en groentesalades.
 • In Smoothies: Een geweldige toevoeging aan smoothies voor extra zoetheid en voedingsstoffen.
 • Als Topping: Perfect voor yoghurt, ontbijtgranen of ijs.
 • In Desserts: Gele kiwi’s kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan desserts, waaronder taarten en mousses.

Verdere infos over gele kiwi’s

 • Seizoensgebondenheid: Ze zijn meestal verkrijgbaar in de lente en vroege zomer.
 • Bewaren: Rijpe gele kiwi’s kunnen het beste in de koelkast bewaard worden om hun versheid te behouden.
 • Gevoeligheid voor Ethyleen: Ze rijpen sneller in de buurt van ethyleenproducerende vruchten zoals appels en bananen.

Gele kiwi’s bieden een verrukkelijke en voedzame optie voor liefhebbers van fruit. Hun unieke smaak en gezondheidsvoordelen maken ze een uitstekende keuze voor een gezond en gevarieerd dieet.