Ga naar de inhoud

Peulvruchten

Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid. Geadviseerd wordt om regelmatig peulvruchten zoals rode kidneybonen en kikkererwten op het menu te zetten. Die zitten boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is daarmee een natuurlijke vervanger van vlees.

Gestoomd

Veel peulvruchten zitten vaak verpakt in blik. Mensen denken soms dat de term ‘conserveren’ betekent dat ze veel conserveringsmiddelen bevatten. Maar dat is een groot misverstand: puur het inblikken is al voldoende om de peulvruchten lang te kunnen bewaren. Er wordt een klein snufje zout toegevoegd voor de smaak, maar zo weinig dat de peulvruchten zoutarm blijven. Na het inblikken worden ze gestoomd. Dat zie je en dat proef je, want hierdoor behouden ze hun heerlijke smaak, knapperige bite en mooie kleur.

Nieuwe blikjes

Van alle verpakkingsmaterialen is blik het best recyclebaar. De blikjes worden met magneten uit het huisvuil gehaald. Maar liefst 96 procent komt vervolgens weer in omloop als nieuw staal, zodat er weer nieuwe blikjes van gemaakt kunnen worden.

Inspireren

Meer peulvruchten eten is dus in alle opzichten een goed idee, maar hoe doe je dat? Aan heel veel bestaande gerechten kun je ze heel gemakkelijk toeveogen. Strooi bijvoorbeeld wat kikkererwten over je favoriete salade of vervang het gehakt of kip in je tortilla eens door rode kidneybonen.