Ga naar de inhoud

Verkoudheid

verkoudheid

Verkoudheid is een veel voorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen, die neus, keel en sinussen betreft. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door rhinovirussen en is een zelfbeperkende aandoening, wat betekent dat het meestal vanzelf overgaat.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid kenmerkt zich door symptomen zoals een loopneus, verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, hoofdpijn en soms lichte koorts. Volwassenen hebben gemiddeld twee tot drie keer per jaar last van verkoudheid, terwijl kinderen vaker verkouden kunnen zijn.

Wat kun je eraan doen?

 1. Rust: Voldoende rust nemen helpt het lichaam om te vechten tegen het virus.
 2. Hydratatie: Veel drinken, zoals water, thee en soep, helpt bij het afvoeren van slijm en het behouden van een goede hydratatie.
 3. Dampen: Inademen van stoom kan helpen om verstopte neus en sinussen te verlichten.
 4. Zoutoplossing: Spoelen met zoutoplossing kan helpen bij het schoonmaken van de neuspassages.
 5. Pijnstillers: Paracetamol of ibuprofen kunnen worden gebruikt om koorts en pijn te verlichten.

Huismiddelen tegen verkoudheid

 • Honing en citroen: Een mengsel van honing en citroensap in warm water staat bekend om zijn verzachtende werking op een zere keel.
 • Gember: Gemberthee kan helpen bij het verlichten van verkoudheidssymptomen door zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Knoflook: Knoflook heeft antivirale eigenschappen en kan het immuunsysteem ondersteunen.

Kammille

kamille bij verkoudheid

Kamille is een kruid dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in de volksgeneeskunde en kruidengeneeskunde. Hier zijn enkele manieren waarop kamille kan helpen bij de symptomen van een verkoudheid:

Kamille en Verkoudheid: Gebruik en Voordelen

 1. Kalmerend Effect: Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende werking, wat kan helpen bij het bevorderen van rust en slaap, wat essentieel is voor herstel tijdens een verkoudheid.
 2. Ontstekingsremmende Eigenschappen: Kamille bevat ontstekingsremmende verbindingen die kunnen helpen de irritatie van een zere keel te verzachten en ontsteking van de luchtwegen te verminderen.
 3. Stoominhalatie: Het inademen van stoom van kamillethee kan de neusverstopping verlichten en de sinussen openen.
 4. Antioxidanten: De antioxidanten in kamille kunnen het immuunsysteem ondersteunen, wat belangrijk is voor het bestrijden van infecties zoals een verkoudheid.
 5. Mild Antibacterieel Effect: Hoewel kamille geen krachtig antibacterieel middel is, kan het helpen bij het ondersteunen van de lichaamseigen verdediging tegen milde infecties.

Hoe gebruik je kamille bij verkoudheid?

 • Drinken van Kamillethee: Regelmatig warme kamillethee drinken kan de symptomen van verkoudheid verzachten. Voeg eventueel honing en citroen toe voor extra voordelen.
 • Stoominhalatie: Giet heet water over kamillebloemen of theezakjes en inhaleer de stoom om congestie te verlichten.
 • Gorgelen: Kamillethee afkoelen en gebruiken als gorgelmiddel kan helpen bij het verzachten van een zere keel.

Hoe kun je verkoudheid voorkomen?

 • Handhygiëne: Regelmatig handen wassen vermindert de kans op het verspreiden van het virus.
 • Vermijd contact: Blijf uit de buurt van mensen die verkouden zijn.
 • Versterk je immuunsysteem: Eet gezond, slaap voldoende en blijf actief om je immuunsysteem te versterken.
 • Vermijd het aanraken van je gezicht: Het vermijden van het aanraken van neus, ogen en mond kan de overdracht van virussen voorkomen.

Verdere Informatie

Hoewel verkoudheid meestal onschadelijk is, kan het bij mensen met een zwak immuunsysteem of bestaande gezondheidsproblemen tot ernstigere aandoeningen leiden. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts, vooral als symptomen ernstig zijn of lang aanhouden.