Ga naar de inhoud

Hoofdkussen

hoofdkussen

Een hoofdkussen wordt vaak vergeten om te wassen. Je transpiratievocht is een voedingsbron voor bacteriën en huisstofmijt. In een matras en hoofdkussen van een gemiddeld tweepersoonsbed wonen 2 miljoen mijten. In de vier maanden dat ze leven, produceren ze 300 eitjes. Huisstofmijten zijn nooit volledig uit te bannen, maar je kunt ze tot een acceptabel aantal beperken. Want zeg nou zelf, er iets niets fijner dan een lekker fris bedje!

Hoofdkussen luchten

Geef je hoofdkussen elke dag tijd om te luchten. Het beste zou zijn als je het na het opstaan lekker buiten of in het open raam legt.

Wist je dat een derde van het gewicht van het kussen kan bestaan uit dode huidcellen, beestjes en mijten?

Hoofdkussen wassen

Vrijwel alle hoofdkussen zijn wasbaar, maar controleer voor de zekerheid altijd even het waslabel.

Als je hoofdkussen gewassen kan worden, was deze dan met een wolwasmiddel in de wasmachine. Laat de machine een keer extra spoelen om het wasmiddel weg te spoelen en een keer extra centrifugeren om vocht te verwijderen. Doe de kussens in de droger met een paar wasdroogbollen zodat de vulling goed wordt verdeeld en het kussen gelijkmatig droogt. Doe dit een keer per maand.

Pas op: een veren hoofdkussen kun je meestal niet wassen, omdat dan de veren aan elkaar gaan plakken.

Extra kussensloop om hoofdkussen

Als je hoofdkussen weer lekker fris is, kan je hem langer fris houden door er eerst een wit kussensloop omheen te doen en vervolgens het kussensloop waarop je wilt slapen. Als we slapen verliezen we vocht, huidschilvers en nog veel meer. Deze extra kussensloop zorgt ervoor dat het vuil minder snel in je kussen terecht komt.

Het hoeft niet persé een wit kussensloop te zijn. Toch wordt het wel aangeraden, omdat je zo beter kan zien hoeveel vuil er al opzit.

Kwijldoekje

Sommige mensen hebben er last van dat ze ’s nachts erg veel kwijlen. Je kan dan een kwijldoekje onder je gezicht leggen. Dit werkt erg goed als je ’s nachts niet teveel beweegt.

Verse takjes

Voor een frisse geur kan je verse takjes van bijvoorbeeld een conifeer naast je kussen leggen.

Tip: Om de nachtrust te bevorderen kan je een zakje met gedroogde lavendel onder je kussen leggen.

Transpiratiekringen op hoofdkussen

Gele transpiratiekringen hoeven geen reden te zijn om een kussen weg te gooien. Je kunt deze aanpakken door het kussen een uur te weken in een mengsel van water met een kopje waterstofperoxide en een halve kop azijn. Peroxide bleekt, azijn pakt diepliggende vlekken aan. Was het kussen op een normaal programma en droog het in de wasdroger of liggend op een wasrek. Hang het kussen niet aan de waslijn; de vulling zakt dan naar beneden en kan niet goed drogen.

Nieuw hoofdkussen

Na vijf jaar is het tijd om je hoofdkussen te vervangen!

Kijk hier voor meer informatie.