Ga naar de inhoud

Granaatappel

Granaatappel is een vrucht die niet vaak te verkrijgen is in de supermarkt. Meestal kan deze enkel in het seizoen gevonden worden. Omdat zij tot de gezondste vruchten behoren is een zoektocht naar deze vrucht het meer dan waard. Ze bevatten vele vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Hoewel alle vruchtsoorten gezond zijn, bevatten granaatappels eigenschappen waardoor deze zeker niet in je eetpatroon mogen missen.

Hieronder zullen de verschillende voordelen van granaatappels besproken worden.

Gezondheidsvoordelen granaatappel

1. Bestrijdt kanker

Een granaatappel bevat een hoog concentraat aan antioxidanten. Meer dan de meeste andere fruitsoorten. Antioxidanten zorgen ervoor dat de kans op kanker verkleind wordt. Uit onderzoeken is aangetoond dat wanneer je regelmatig granaatappel eet, dat de kans op borst-, darm-, long- en prostaatkanker duidelijk verminderd wordt. De granaatappels zorgt er op verschillende manieren voor dat de ontwikkeling van kankercellen vertraagd wordt. Zo bevat het onder andere een stof die voorkomt dat kanker zich kan verspreiden.

Ook is uit studies gebleken dat het de doorbloeding naar kankercellen verminderd. Hierdoor worden de kankercellen uitgehongerd. Dit is gepubliceerd in 2008 in het International Journal of Oncology. In dit onderzoek kregen muizen menselijk prostaatkankercellen toegediend. De muizen kregen 4 weken lang een kuur met het extract van granaatappel. De tumoren werden in die periode aanzienlijk kleiner in de muizen. Daarnaast is het op 50 mannen die prostaatkanker hadden getest. Ze dronken één glas verse granaatappelsap per dag. Dit bestreed de kanker dusdanig dat de behoefte aan chemotherapie sterk afnam.

arganolie
2. Gaat ontstekingen tegen

Als naar andere componenten gekeken wordt, dan blijkt dat de granaatappel het effectiefst is als het gaat om het bestrijden van ontstekingen. Tevens bevat het krachtige fenolische antioxidanten, maar ook complexe suikers die een ontstekingsremmende werking hebben.

3. Houdt je tanden schoon

De granaatappel heeft een overvloed aan flavonoïden. Dit in combinatie met de antibacteriële eigenschap is het zeer effectief gebleken in het verwijderen van tandplak en bacteriën die tandbederf en tandvleesaandoeningen veroorzaken. Zo is het efficiënt bij de behandeling en preventie van bepaalde tandheelkundige problemen.