Ga naar de inhoud

Dierenhok

Een konijn als huisdier te hebben is erg leuk, maar toch brengt dit ook enig verzorgingswerk met zich mee. Gelukkig zijn konijnen in het algemeen erg schone dieren. Ze poepen en plassen vaak op een vaste plek en zijn daarom ook makkelijk zindelijk te maken. Het gebruik van een konijnentoilet maakt de schoonmaak klus een stuk makkelijker. Door het toilet dagelijks te legen blijft het hok langer schoon. Hierdoor zal het ook minder vliegen aantrekken die vervelende ziektes zoals de madeziekte, over kunnen brengen. Toch is het belangrijk dat ook 1 à 2 keer per week het hok goed schoongemaakt wordt. Hieronder een paar tips.

Zorg in de zomer maanden voor een schoon hok, omdat bacteriën door de warmte zich sneller zullen voortplanten. Haal ook alle bodembedekking goed uit de hoekje weg. Spoel resterende vuil in zowel het hok als in de onder bak en/of lade weg met water. Gebruik dan een niet-giftig schoonmaakmiddel. Vergeet ook niet de voerbakjes, accessoires en plastic speeltjes schoon te maken. Citronella is geschikt voor de wekelijkse schoonmaak. Wrijf het hok droog met een oude handdoek of theedoek, of laat het (’s zomers) in de zon opdrogen. Als de zon in de zomer goed krachtig is, is dat een handige natuurlijke ontsmetter. Onder andere bacteriën, fruitvliegjes en schimmels houden niet van de zon.

Op de plasplekken doe je een scheut antikal en het bruist los. Even erover heen schrobben en schoon is het weer.

Je kan ook natuur- of schoonmaakazijn gebruiken op de ingedroogde plasplekken. Je moet dit een kwartiertje in laten treken en vervolgens kun je het er afborstelen met een afwasborstel of een schuursponsje.