Ga naar de inhoud

Blauwe hardsteen

Blauwe hardsteen is, net als marmer, een kalksteen met een grote variatie aan kleuren: zachte tinten als travertijn en Franse steen en donkere zoals Belgische blauwe hardsteen.

Voor blauwe hardsteen kun je lang niet alle schoonmaakmiddelen gebruiken, omdat ze zuren of choline bevatten die kalksteen erg kunnen schaden. Kies in de badkamer voor een zuurvrije ontkalker en voor vloeren en speciale vloer- of Marseillezeep.

Vetvlekken kun je goed behandelen door er wat maïzena op te strooien en dit een uurtje te laten liggen. Dit absorbeert het vet uit de steen.

Lukt dat niet en is de vlek al ingetrokken, dan moet je juist geduld hebben. Na verloop van tijd verdwijnen de meeste vlekken vanzelf.

Zuur, zoals azijn of citroensap, is een ander verhaal. Dit laat doffe plekken achter. Maak de vlek nat en maak kleine, cirkelvormige bewegingen met het fijnste schuurpapier dat je kunt vinden .Na het schuren zal het plekje wat lichter zijn, maar ook dat herstelt vanzelf. Je kunt dit wel versnellen met een kleurverdieper voor natuursteen.