Ga naar de inhoud

Kaarsvet

Kaarsvet krijg je weg door er een keukenrolpapiertje op te leggen ne met de hete strijkbout eroverheen te strijken, het kaarsvet zuigt dan zo in het papier. Pas de temperatuur van de strijkijzer aan aan het textiel.

Doe dit nooit bij textiel, want dan pers je een gedeelte van de was juist in het textiel??? Klopt dat???

Je kan er ook met een föhn overheen gaan en daarna met een vaatdoek erover. Veeg het er wel snel af, anders wordt het weer hard.

Vlekken van kaarsvet zijn helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. Haal eerst met je vingers/nagels, de platte kant van je vork of met de botte kant van een mes zoveel mogelijk van het kaarsvet weg. De vlek die overblijft dek je af met grauw of ander absorberend papier en daarover strijk je met een warme (niet te heet) strijkijzer. Het absorberend papier zal de hele vlek opzuigen. Als er toch nog iets achterblijft, kan je dat gemakkelijk weghalen met wat wasbenzine/spiritus op een prop schone watten.

Kaarsvet droogt in een keer op als het op iets kouds terecht komt, maar zolang het nog vloeibaar is kun je het gemakkelijk weghalen. Dus als kaarsvet is opgedroogd, hoef je er alleen maar wat kokend water overheen te gieten, en weg is het!

Kaarsvet uit een onbehandelde teakhouten eettafel kan je verwijderen door er St.Marc Ammoniak op te doen. De tafel is daarna weer zo goed als nieuw.

Oud kaarsvet op je vensterbank of tafel kan je schoonmaken met een keukenpapiertje en wat terpentine erop. Het kaarsvet verdwijnt binnen 1 veeg. Haal er wel even een schoon doekje met water over als je klaar bent.

Kaarsvet op ruwe of onregelmatige plavuizen kan je verwijderen met wasbenzine.

Je kan het kledingstuk of textiel ook in de diepvries legen. Het kaarsvet kan je er dan zo vanaf halen.

Je kan het kaarsvet ook onder een hete kraan houden.