Ga naar de inhoud

Verkleurde was herstellen

verkleurde was herstellen

Verkleurde was herstellen kan een uitdaging zijn. Het is veel mensen wel een overkomen dat ze de was uit de wasmachine halen en zien dat de was verkleurd is. Gelukkig is het meestal niet zo dat je kleding voor altijd verkleurd is.Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om verkleurde was te herstellen en de kleuren van je kledingstukken weer nieuw leven in te blazen. Lees snel hieronder verder.

Verkleurde was herstellen

Als je witte was verkleurd is door bijvoorbeeld een rood of blauw kledingstuk, dan kan je eerst proberen om het er zo weer uit te krijgen. Hiervoor vind je de tips hieronder.

Verkleurde was scheiden en nogmaals wassen

Als je ziet dat je was verkleurd is, dan is het belangrijk dat je het kledingstuk dat voor de verkleuring zorgt gelijk scheidt van de overige was. Zo is het niet meer mogelijke dat je was nog meer verkleurd. Was vervolgens de verkleurde was nogmaals op een normaal programma met waspoeder (geen vloeibaar wasmiddel).

Als het hiervoor te laat is of de verkleuring is er (nog) niet uit. Lees dan verder.

waspoeder
Waspoeder nodig?

Kijk hier voor een overzicht

Pas op: doe verkleurde was niet in de droger!

Allereerst is het belangrijk dat je de verkleurde was niet in de droger doet. Als je dit toch doet, dan is het bijna niet meer mogelijk om de verkleuring er alsnog uit te krijgen, omdat de verkleurde plekken dan in de stof trekken.

Kijk vervolgens in de wasvoorschriften van de wasstukken welke van de onderstaande methodes je toe kan passen. Op het etiket kan je zien of het bijvoorbeeld veilig is dat je het kledingstuk in bleekmiddel legt of op welke temperatuur je de was dient te wassen. Hieronder zullen de mogelijkheden nader besproken worden.

Bleekmiddel, soda of azijn tegen verkleurde was

wasvoorschriften

Kijk op de wasvoorschriften of daar een driehoekje opstaat. Als dit erop staat, dan mag de was met bleekmiddel (geen chloorbleekmiddel) behandeld worden. Doe de witte was in de badkuip of een grote gootsteen. Vul de badkuip of gootsteen met koud water en zorg ervoor dat alle was goed onder water staat. Voeg 60 ml bleekmiddel toe. Laat de kledingstukken een half uur weken. Als er op de was geen driehoekje staan, dan mag je geen bleekmiddel gebruiken, omdat dit de kleding zal aantasten. Gebruik in dat geval azijn i.p.v. bleekmiddel.

Als de was een half uur in bleekmiddel of azijn en water geweekt heeft, haal je het eruit en spoel je de was goed uit met koud water. Stop de was vervolgens in de wasmachine. Voeg waspoeder (geen vloeibaar wasmiddel) toe en was de kleding in koud water. Droog de was buiten (stop het niet in de droger).

Ontkleuringsmiddel tegen verkleurde was

Als het niet gelukt is om de verkleuring er met bleekmiddel en/of azijn uit te krijgen kan je een ontkleuringsmiddel gebruiken. Ontkleuringsmiddelen die je kan gebruiken zijn:

Doe het ontkleuringsmiddel in water en volg de aanwijzingen op de verpakking. Laat de was weken. Spoel het goed uit en doe het in de wasmachine.

!! Let op: Als je gebruik maakt van een ontkleuringsmiddel. Doe dan enkel wasstukken erin die helemaal wit zijn. Deze middelen zijn meestal zo agressief dat ze alle kleurstoffen uit de was halen. !!

Schimmelreiniger bij verkleurde was

Als je witte was verkleurd is, dan kan je het ook schoon krijgen door je was in een emmer te doen met lauw warm water en er een scheutje schimmelreiniger bij in te doen.

Vanish om verkleurde was te herstellen

Als je de verkeurde was niet schoon krijgt, kan je er ook voor kiezen om Vanish te gebruiken.