Ga naar de inhoud

Verkoudheid voorkomen

verkoudheid voorkomen

Het is altijd erg vervelend om verkouden te worden en daarnaast komt het ook altijd op het verkeerde moment. Hieronder een aantal tips om te voorkomen dat je verkouden wordt. Als er over bacteriën gesproken wordt, dan gaat het ook om virussen.

Vermijdt grote mensenmassa’s

Als je bijvoorbeeld op een evenement of in de stad bent waar veel mensen rondlopen, dan is het makkelijk om aangestoken te worden. Een gedeelte van de mensen is al ziek of draagt de bacteriën bij zich om je aan te steken.

Hand geven

Probeer hand contact zoveel mogelijk te vermijden. Handen zijn een grote bacteriebron. Als je elkaars hand vasthoud of (zoals in veel landen een gewoonte is) elkaar de hand geeft bij gedag zeggen, dan zitten deze bacteriën op je huid en kunnen ze je makkelijk aansteken.

In sommige situaties ontkom je er niet aan elkaar de hand te schudden. Reinig daarna altijd grondig je handen.

Deurknoppen en relingen

Aan deurknoppen en relingen zitten ook heel veel bacteriën, omdat iedereen die telkens weer met de hand aanraakt. Als het enigszins kan, probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Als je er niet aan ontkomt, was dan daarna je handen.

Hoesen of niezen

Als je zelf moet hoesten of niezen. Doe dit dan nooit zo in de lucht of in je hand. Zo draag je de bacteriën makkelijker over aan andere mensen.  Probeer het in een zakdoekje te doen op of in je elleboogholte.

Frisse lucht

Zorg ervoor dat de ruimtes/huis waar je je in bevindt regelmatig lucht, zodat er telkens weer frisse lucht in komt en de bacteriën eruit gaan.

Veel drinken

Het is erg belangrijk dat je genoeg vocht tot je neemt. Het beste is om water of ongezoete thee te drinken.

Stress vermijden

Stress zorgt ervoor dat ons afweersysteem zeer zwak wordt. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat je stress zo veel als mogelijk uit de weg gaat.

Genoeg slapen

Je lichaam heeft een goede nachtrust nodig om zicht te kunnen herstellen. Zorg er daarom voor dat je genoeg uren echt slaapt.

Genoeg groente en fruit

Als er veel bacteriën in de lucht vliegen is het belangrijk je afweersysteem een oppepper te geven. Neem daarom elke dag minimaal 5 stukken groente en/of fruit tot je.

Alcohol en nicotine

Het allerbeste is om in zijn geheel niet te roken en te drinken. Als dit niet voor jou is weggelegd, probeer het in de periode dat er veel ziek zijn dit zoveel mogelijk te beperken.

arganolie
Dagelijks wandelen

Voor je lichaam is het sowieso erg goed en belangrijk om dagelijks te bewegen, als er veel mensen ziek zijn, probeer dan zelf dagelijks minimaal 30 minuten buiten te wandelen. Zoek hier het liefst een plekje op waar je weinig mensen zijn en veel natuur.