Ga naar de inhoud

Baking soda tegen jicht

baking soda tegen jicht

Baking soda tegen jicht is een erg bekend huismiddel. Als je last van jicht hebt, komt dit doordat urinezuurkristallen ervoor zorgen dat er een ontsteking in het gewricht ontstaat. Het wordt aangeprezen als effectief middel om jicht te verlichten. Dit is een erg pijnlijke aandoening. Lees verder hoe je met baking soda de beste en snelste resultaten tegen jicht kunt behalen.

Baking soda tegen jicht

Baking soda (ook bekend als natrium bi-carbonaat) is een erg goed middel tegen jicht. Als je hiervan elke dag één theelepel in een glas lauwwarm water doet en dit opdrinkt, dan zal de pijn verdwijnen. De baking soda zorgt ervoor dat de pH-waarde in je bloed goed blijft. Hierdoor zullen er geen urinekristallen gevormd kunnen worden en de bestaande urinekristallen zullen langzaam verdwijnen. Bij sommige mensen treedt de verlichting al binnen 24 uur na inname op.

Wat is jicht

Mensen die last van jicht hebben ervaren pijn in hun gewrichten, doordat urinezuur zich ophoopt. Dit zuur kan ook de nieren aantasten en nierstenen veroorzaken als er teveel urinezuurkristallen zijn. Als je baking soda gebruikt, zal dit een alkalische omgeving in het lichaam creeëren, waardoor het urinezuur verdwijnt.

Hoe baking soda tegen jicht gebruiken?

Baking soda is een goedkope en makkelijk manier om aan je eetgewoonte tegen jicht toe te voegen. Voor een effectieve behandeling voeg je 0,5 theelepel (2,3 g) baking soda toe aan een glas (240 ml) koud water. Drink het sodawater op als het volledig opgelost is. Drink dit mengsel vier keer verspreid over de dag. Het beste is na het opstaan, na het middageten, na het avondeten en voor het slapen gaan.

Pas op met baking soda

Ondanks dat baking soda een zeer effectief middel tegen jicht is, geldt ook hier dat het niet in te grote mengen ingenomen mag worden. Als je regelmatig teveel baking soda binnen krijgt kan je last krijgen van een te hoge bloeddruk, verlies van eetlust en maagklachten. Baking soda bevat een flinke hoeveelheid aan natrium, waardoor aangeraden wordt om het in andere delen van je eetgewoonte te verminderen.

Tip: Als je regelmatig baking soda inneemt, controleer dan ook dagelijk je bloeddruk.

Jicht voorkomen

Jicht kan verschillende oorzaken hebben. De twee voornamelijkste ervoor zijn stress en je eetgewoonte.

Stress

Een mogelijk oorzaak voor jicht is dat je langere tijd in je dagelijks leven veel last van stress hebt. Het is daarom belangrijk om je stresslevel te verminderen. Belangrijk is dat je jezelf technieken aanleert om het stress te verminderen, zoals ademhaling en meditatie.

Eetgewoonte

Een andere veroorzaker van jicht is je eetgewoonte. Mensen die veel vet, dierlijke eiwitten en alcohol tot zich nemen hebben er een verhoogde kans op. Daarnaast als je veel complexe koolhydraten en plantaardig voedsel tot je neemt, kan je het voorkomen of sneller doen genezen.

Naast baking soda zijn er nog meer middelen die tegen jicht werken. Klik hier om deze te bekijken.