Ga naar de inhoud

Zilver

Als je zilveren sieraden weer schoon wilt krijgen, dan do je as (uit je asbak of van de kacheloven) op een stukje keukenrol. Wrijf hiermee over de sieraden. Je poetst ze dus eigenlijk. Ze worden weer stralend schoon.

Je neemt een bakje. Doe hier een stuk aluminiumfolie (wat je een paar keer gevouwen hebt) in. Strooi hier een laagje keukenzout op. Leg de sieraden die schoongemaakt moeten worden van goud of zilver op het zilverpapier met zout. Neem vervolgens het water (60 graden is genoeg) en schenk dit over de sieraden heen, zoveel water als nodig is om het schoon te maken. Het goud of zilver onder t laten staan. Wacht een 10 tal seconden en draai het goud en/of zilver om. Laat zolang in het water tot het weer blinkt. Spoel het even na met koud water en droog af. De meeste steentjes in sieraden kunnen hier ook tegen.

Pas op: Kan dat je het bovenste beschermlaagje van het zilver beschadigt.

Je krijgt zilver schoon door warm water met soda in een pannetje te doen. Voeg aluminiumfolie toe met het zilver en verwarm eventueel tot het bijna kookt. Je kan ook je wastafel half vol laten lopen en het erin leggen.

Je kan in plaats van soda ook azijn of bakpoeder of natriumbicarbonaat gebruiken.

Wat ook helpen kan is het een hele dag of nacht in een glas cola te leggen.

Doe een dun laagje zilverfolie om het zilver. Doe heet water in en glas en voeg een beetje zout toe. Doe het zilver met zilverfolie hierin. Laat het een nachtje staan. De volgende morgen haal je het eruit en veeg je het af met een zachte doek en het ziet er weer glimmend uit.

Je kan het ook poetsen met een oude tandenborstel met tandpasta.

Tip: zilveren bestek dat niet vaak wordt gebruikt kan je bewaren in blauwe plasticzakjes of gewone diepvrieszakjes. Luchtdicht afsluiten en op een donker plekje wegleggen. Je hoeft het dan niet zoveel te poetsen. Of na het afwassen goed afdrogen en in een plastik zak steken (diepvrieszakjes) draai het geheel in een keukenhanddoek en berg het op. Messen, vorken en lepels apart. Je kan het ook in opbergen in een cassette. Bedek elke lade volledig met drie of vier lagen kranten over de hele breedte en lengte van de lade.

Tip: Het beste om zilver goed te onderhouden is ‘bruneren’. Bruneren is een oppervlakte behandelen van het zilver. Hierdoor worden de krassen vervaagd en wordt het oppervlak met eigen zilver glad gemaakt. Hierdoor is het zilver minder gevoelig voor oxidatie en is het weer als nieuw.

Zilveren sieraden krijg je snel weer mooi met een krijtdoek. Laat een oude theedoek enige tijd liggen in ruim lauw water waarin een pondje gemalen wit krijt is opgelost Als het krijt in de theedoek is getrokken moet je de doek ophangen en laten drogen. Maak het zwart geworden zilver een beetje vochtig et lauw water en wrijf er met de theedoek over. Het zilver is meteen als nieuw.

Het zilver kan je ook in en panty (dichtgeknoopt) mee wassen in de wasmachine.

Tip: leg bij je zilverbestek of sieraden die kleine papieren zakjes die je in je leren tas of schoenen vindt als je ze koopt. Het zilver wordt dan niet geel.

arganolie

Zilver poetsen gaat het beste met spiritus en als er flink gepoetst moet worden los dan een schoolbord krijtje op in spiritus.

Pas op: Gebruik nooit aluminiumfolie en soda baden voor het zilver. Door een chemische reactie vernietig je langzaam je zilver. Bind ook nooit vorkjes en lepeltjes samen met en elastiekje. Zilver en rubber gaan namelijk ook niet samen waardoor je zilver afbreekt. Hierdoor kan je zilver zacht worden, scheuren of zelfs breken.

Je krijgt zilver ook schoon met autopoets.

Je kan het zilver ook in een bakje leggen en de aardappels erover afgieten. Laat het even staan en spoel het af met water.

Tip: Volgens een tip moet je vooral niet te vaak je kostbare zilver in aluminiumfolie wikkelen en met heet water en soda opzetten. Er gaat dan namelijk telkens een klein laagje zilver verloren. Dit klopt niet. De grap is namelijk dat zwavel wat de aanslag veroorzaakt zich in plaats van het met zilver nu met het aluminium gaat verbinden. Het zilver wordt daardoor juist teruggewonnen. Met poetsen zou je de zwarte aanslag (zilver + zwavel) eraf poetsen en het zilver dus kwijt raken.

Met Turtlewax voor de auto heb je het beste resultaat. Een paar druppeltje op het zilver. Wrijf het uit (nog niet uitpoetsen). Even laten trek en vervolgens kan je het mooi glad poetsen. Je doek zal zwart worden, maar je zilver weer mooi stralend.