Ga naar de inhoud

Keramische wastafel

keramische wastafel

Veel mensen hebben in huis een keramische wastafel. Keramiek is een materiaal dat goed schoon te houden is en voor het oog een robuuste, hygiënische en glanzende uitstraling heeft. Toch is keramiek niet zo sterk als het lijkt.

Zwarte of grijze strepen

Iedereen kent het probleem dat er na een tijdje zwarte of grijze strepen in de keramische wasbak komen. Deze strepen worden veroorzaakt doordat metalen voorwerpen over het keramiek krassen. Deze strepen zijn met normale schoonmaakmiddelen vaak lastig schoon te krijgen. Je kunt hiervoor sanitairgum gebruiken.

Krassen

Het kan ook gebeuren dat er krassen in het keramiek komen. Gelukkig kunnen kleine beschadigingen (die niet te diep zijn) goed gerepareerd worden. Je kan dit doen met een fijn schuurpapiertje, een spons en een polijstpasta voor keramiek. Schuur eerst de kras voorzichtig weg met het schuurpapiertje. Ga er vervolgens met de spons overheen om zo de kras te egaliseren. De doffe gloed die vervolgens overblijft kan je goed wegwerken met de polijstpasta. Zo zal je wasbak er weer als nieuw uitzien.

Pas op: Als je voorzichtig de kras weg schuurt, zorg er dan voor dat je niet door de glazuurlaag schuurt. Als dat gebeurt, blijf je deze doffe plek altijd zien.

Wist u dat …

…. Tandpasta met amine-fluoride goed is voor het gebit, maar schadelijk voor het sanitair? Als tandpasta kans krijgt in de wastafel te drogen, kan het glazuur aangetast raken en ontstaat er een doffe plek. Wat duurdere wastafels zijn vaak voorzien van een speciale beschermlaag die dit voorkomt.

Splinsters of scheuren

Als er een hard voorwerp in de wasbak valt, zoals een parfum flesje, dan kunnen er splinters of scheuren ontstaan. Ook hiervoor zijn er reparatiemogelijkheden. Je kan hiervoor een reparatieset. bijvoorbeeld de Alabastine sanitair-reparatie-kit voor keramiek gebruiken. Deze is vaak makkelijk in gebruik en is binnen drie uur droog. De beschadiging wordt hiermee gevuld, waardoor er geen vuil meer in kan. Het enige nadeel van deze manier van repareren is dat het altijd ietsje zichtbaar blijft.