Ga naar de inhoud

Tulpen

tulpen

Tulpen geven in het voorjaar een vrolijk lentegevoel. Je kan ze prachtig in de tuin zetten, maar ook in een vaas. Met onderstaande tips houd je ze lang mooi.

Tulpen verzorgen

Als je tulpen lang mooi wilt houden, dan moet je ze voordat je ze in een vaas zet, kort en schuin af met een scherp mesje. Tulpen groeien in de vaas meestal nog een stuk door.

Haal vervolgens de onderste bladen / de bladeren die onder water komen te staan er vanaf.

Doe daarnaast in het verse water een schepje suiker (als er geen plantenvoeding bij geleverd is of als je het water ververst). Dit is gezonde voeding voor de tulpen, waardoor ze langer krachtiger zullen bloeien.

In plaats van suiker kan je ook een scheut 7up / Sprite in het water doen.

Weetjes: Zet tulpen nooit in de buurt van rijpend fruit of een plek waar het warm is, zoals de centrale verwarming, kachel of zonlicht.

Als het water van de tulpen vies geworden is, ververs het dan. Doe er dan weer een schepje suiker of scheutje 7up in.

Tip: Sommige mensen zeggen dat tulpen langer mooi blijven als je net onder het bloemkopje een klein gaatje met een speld door de steel maakt. De tulpen zullen dan niet doorgroeien, waardoor ze langer kracht hebben om mooi te blijven.

Een andere manier zodat de tulpen niet meer groeien is om een stukje aardappelschil bij de tulpen in het water te doen. Ze zullen dan niet meer zoveel doorgroeien, waardoor ze langer mooi blijven.

Weetje:

Zet de stelen van de tulp zo anderhalf tot twee centimeter in het water. Zo moeten de tulpen werken om sterk te blijven. Hierdoor zullen ze minder snel gaan hangen. Let er echter wel op dat je ze dan regelmatig water geeft, zodat ze niet droog komen te staan.

Tip: Laat de tulpen een dag in de verpakking staan met genoeg water. Zo zullen ze genoeg water opzuigen, zodat ze niet zullen gaan hangen.

Tulpen hangen

Als je tulpen toch zijn gaan hangen, dan snijd je een stuk van de steel af. Rol ze vervolgens in een natte krant en laat ze hierin minimaal een nacht liggen. De volgende dag zullen de tulpen weer mooi stralend naar boven staan.

Weetje: Sommige mensen zeggen dat het helpt om koperen muntstukken in de vaas te zetten. Zelfs als ze al hangen, zullen ze dan weer rechtop gaan staan.