Ga naar de inhoud

Stofallergie

stofallergie

In de huidige tijd hoor je steeds meer mensen die last hebben van een stofallergie. Echter is stof niet het juiste woord voor deze allergie. De stofallergie wordt namelijk veroorzaakt door de allergenen die in het stof zitten. Dit zijn de schimmels, eiwitten, overblijfselen van insecten, mijten, huidschilfers en haren van huisdieren. Hieronder vind je tips tegen stofallergie.

Stofallergie

Regelmatig schoonmaken

In de meeste gevallen is de oorzaak hiervan dat mensen niet meer zoveel schoonmaken als vroeger. Regelmatig goed schoonmaken kan de klachten beperken of zelf helemaal verhelpen.

Stofzuiger

Kijk bij het kopen van een stofzuiger op het energielabel naar de uitstootklasse. Stofzuigers met stofuitstootklasse A zijn uitermate geschikt voor mensen met een stofallergie. Zo’n stofzuiger is voorzien van een HEPA-filter dat allergenen tegenhoudt.

En: hoe groter de zuigkracht van de stofzuiger, hoe beter.

Wat ook erg goed werkt is een waterstofzuiger. Het stof hier in het water terecht, waardoor het niet meer rond kan dwarrelen.

Rondvliegende stofdeeltjes

Wist je dat er tot een half uur na het stofzuigen stofdeeltjes kunnen rondwarrelen? Het helpt om tijdens en na het stofzuigen de ramen open te zetten. Vervang of reinig de stofzak of stofopvangbak van de stofzuiger regelmatig, net als het filter. Laat dit eventueel door iemand anders doen.

Microvezeldoek

Met een plumeau of stofdoek verplaats je vooral stof. Gebruik liever een vochtige microvezeldoek. Voorwerpen die geen vocht verdragen kun je afnemen met een droge microvezeldoek.

Beddengoed wassen

Verschoon wekelijks je beddengoed en kies een wasprogramma van 60 graden.

Vloerbedekking

Vloerbedekking is een grote opvang voor stof en doordat het erin verdwijnt zie je niet dat die stoffiger is dan je denkt.