Ga naar de inhoud

Hooikoorts

hooikoorts

Het is lente en de zon begint weer door te komen. De warmen dagen staan weer voor de deur. Voor de een is dit een opluchting, omdat ze naar de zomer verlangen. Voor de andere is dit één groot drama, omdat het hooikoortsseizoen weer voor de deur staat.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts behoort tot de meest voorkomende allergieën. Als je dit hebt, dan ben je allergisch voor bepaalde pollen. Pollen is een verzamelnaam van voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze superkleine stuifmeelkorreltjes worden door de wind verspreid en kunnen wel vele kilometers door de lucht vliegen.

Allergie,zoals hooikoorts en reacties op koude of stof, waardoor je moet niezen; door hooikoorts heftige jeuk aan ogen en niezen: Allerlei middelen geprobeerd, paardemiddelen hielpen (hydrocortisone). Toen eigen recept:Blanke ongeparfumeerde vaseline heel dun op je oogharen en in je neusgaten smeren, werkt bij mij al ruim vijf jaren! Geen pillen meer nodig!

Als je last van hooikoorts heb en je wil graag naar buiten, smeer dan een beetje vaseline in je neusgaten. dit houd de stofjes tegen, ververs de vaseline wel min 1 keer per dag

Dagelijks de haren wassen of uitspoelen op tijd beginnen met het natuurproduct pollenax.

Heb je last van hooikoorts lucht dan ’s ochtends en ’s avonds je huis er zitten dan minder pollen in de lucht dan overdag. Ook als je van buiten naar binnen komt wil het heel veel schelen om je kleding meteen uit te trekken en iets anders aan te trekken. Pollen blijven namelijk in de kleding zitten.

Zink piconilaat in combinatie met extra vitamine C. Dit was een super tip van een accupunturist om helemaal van hooikoorts af te komen.

Zoek in je woonomgeving een imker op en koop daar honing. Dagelijks een paar theelepeltjes zou al weerstand op moeten brengen. Soms heeft de imker ook stuifmeelkorrels, dat werkt nóg beter. (theorie hierachter: als je van de allergenen dagelijks een kleine dosis binnenkrijgt, bouw je weerstand op, eigenlijk zoiets als inenten!)

Drink koriandersap. Neem een paar takjes verse koriander, stop deze in een blender met water, meteen opdrinken. Het geeft direct verlichting. 1-3 maal per dag naar gelang de ernst van de klacht. Heb je geen blender dan kun je ook een vijzel gebruiken. Tip: Leg de takjes koriander in de vriezer.

Bij hooikoortsklachten helpt een Medical Taping behandeling bij veel mensen erg goed. De behandeling vermindert de hooikoortsklachten sterk. Voor een Medical Taping behandeling kan je terecht bij je fysiotherapeut. Doormiddel van het op de juiste manier aanbrengen van tape op de rug en de schouders worden de hooikoortsklachten sterk verminderd. Het proberen waard!

Mijn vrouw heeft al jaren last van hooikoorts. Maar ze is nu een paar weken bezig om op de nuchtere maag, een glas sinaasappelsap (ongezoet) met daarin een eetlepel honig opgelost te drinken. En sinds ze dat nu doet heeft ze tot nu nog geen last van branderige ogen en hoeft ook niet meer te niezen.

Hoe kom je van je hooikoorts af?

 • Vang regenwater op, filter het met een theezeefje en drink het. Regenwater bevat pollen en hiermee bouw je resistentie op. Zet de opvangbak in de schaduw en drink het niet te veel, een glas of twee over de dag verdeeld is meer dan voldoende. Als je het regenwater wilt bewaren vries het dan in.
 • Medical taping (kinesio taping) is een nieuwe en effectieve manier om van je hooikoorts af te komen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar wat ik op het internet vind is veelbelovend.
 • Ga naar de lokale imker om honing of beter zelfs nog stuifmeelkorrels. Hiermee bouw je net als met regenwater weerstand op tegen hooikoorts omdat dit de lokale pollen bevat waar je hooikoorts door veroorzaakt wordt.
 • Drink koriandersap. Doe enkele takjes koriander in de blender en meng dit met water. Drink drie glazen per dag en de allergische reactie zal verzachten.
 • Vitamine C werkt goed tegen hooikoorts. Neem 5000 mg per dag en bouw dit langzaam weer af tot 2000 mg. Mocht de hooikoorts weer opspelen verhoog het dan weer naar 5000 mg per dag en doe hetzelfde.
 • Uien zitten vol met quercetine, dit stofje beschermt tegen hooikoorts. Het vermindert ontstekingsreacties en blokkeert de allergische reactie.
 • Brandnetels versterken je verdedigingsmechanisme. Gebruik het in soep of in je thee.
 • Groenten, fruit en noten bevatten veel vitamines, mineralen en anti oxidanten die ervoor zorgen dat heel wat ziektes en allergieën verholpen kunnen worden. Voor hooikoorts in het bijzonder rode druiven, appelen, tomaten, sinaasappelen en noten.

Hoe voorkom je hooikoorts?

 • Je kan vaseline aanbrengen in de neusgaten en op de haren rondom de ogen. Hiermee worden de pollen opgevangen in de vaseline en voorkomt het de allergische reactie. Hiervoor moet het namelijk in aanraking komen met de ogen of ingeademd worden.
 • Vervang zuivelproducten met plantaardige producten zoals soja, amandel, kokos, etc. Soja verzacht bovendien de hooikoorts als je er al last van hebt.
 • Lucht je huis in de ochtend of laat in de avond, er zijn dan minder pollen in de lucht. Zorg dat er geen trektocht in je huis ontstaat want dit verergert het alleen maar.
 • Douchen! Vooral het wassen van je haren is belangrijk want daar zullen de meeste pollen in blijven hangen.