Ga naar de inhoud

Droge grond

droge grond

Droge grond in je tuin is bijna niet aan te ontkomen als de temperaturen over een langere periode hoog zijn, maar kan ook gebeuren als het lang niet regent. Met onderstaande tips kan je er wat aan doen.

Water geven

’s Nachts

Als de warme dagen aangebroken zijn, dan is het beter om de planten geen water te geven als de zon schijnt. Het grootste gedeelte van het water zal dan verdampen voordat het bij de wortels terechtkomt. ’s Nachts is het beste moment om water te geven. Dan zal het water niet verdampen.

Sommige mensen geven aan dat je planten verbranden als je met de hete zon de planten water geeft. Andere ontkennen dit juist weer.

Op de grond

Als je de planten water geeft, spuit het water dan op de grond en niet op de plant zelf.

Gras

Geef het gras geen water. Daarmee vespil je onnodig veel water. Op een gegeven moment zal het gras er geel of bruin uit gaan zien, maar als het weer kouder/vochtiger wordt, zal dat vanzelf weer bijtrekken en zal het gras weer mooi groen worden.

Schaduw

Als je planten op je balkon of in je tuin in een pot hebt staan. Zet deze dan in de schaduw. Zo duurt het langer voor de grond erg droog wordt. Daarnaast zijn planten in een pot vaak minder sterk. Door ze in de schaduw te zetten, geef je ze een betere overlevingskans.

Houtsnippers

Om de grond vochtig te houden leg je een laagje houtsnippers op de grond. Het beste kan je dat in het voorjaar doen, als de grond nog goed vochtig is. Deze houtsnipperlaag zorgt ervoor dat het water niet snel zal verdampen als er weer een droge periode aan komt.

Opzoek naar houtsnippers? Kijk hier voor een overzicht.

Plastic flesje

Om te voorkomen dat je planten geen water krijgen, neem je een fles en vul je deze met water. Zet deze fles ondersteboven op de plek waar die zo dicht mogelijk bij de wortels van de plant staat. Het water zal zo druppelsgewijs eruit stromen en direct bij de wortels terecht komen. De plant heeft hier optimaal profijt van en zal mooi en fris blijven..

Variant 1: Je kan ook de bodem van een plastic flesje eraf knippen. Zet het flesje op zijn kop in de grond. Zet hem nu ook weer zo dicht als mogelijk bij de wortels neer en vul het flesje met water.
Deze methode is ook goed. Toch kan hier wat water verdampen als er veel water instaat en de bovenkant open is.

Variant 2: Je kan ook een plastic flesje nemen en daara allemaal kleine gaatjes in maken. Graaf het plastic flesje in de grond daar waar de wortels zitten. Zorg ervoor dat de opening net boven de grond blijft. Vuld het flesje met water. Het water zal nu ook weer druppelsgewijs in de aarde direct bij de wortels terecht komen.

Breek de wind

Als het warm weer is en de wind heeft vrij spel, dan zal de aarde sneller uitdrogen en zal het water sneller verdampen. Als je een windkering in je tuin maakt door hagen en bomen op een strategische plek aan te planten kan je dit voorkomen.

Bodembedekkers

Zwarte aarde kan je voorkomen door bodembedekkers in je tuin te zetten. Je hebt dan minder droge grond als het langere tijd warm is.

Kiezels en schelpen

Onder kiezels en schelpen blijft de grond langer koel en vochtig. Je kan daarom grindpaden direct langs de borders leggen of steentjes strooien rondom de stammen en stelen van de planten. Zo voorkom je dat dat de planten snel zullen uitdrogen.

Schoffelen en spitten

Als het langere tijd warm is, schoffel en spit dan niet. Belangrijk is dat je de bodem in zo’n periode zoveel mogelijk met rust laat. Als je toch gaat schoffelen of spitten, dan stimuleer je de verdamping.

Schone vaat

Als je vaat hebt staan dat niet vies of vet is, dan kan je het in de zomer in een bak afwassen met enkel heet water erin. Als je klaar bent met de vaat, laat je het water afkoelen en gooi je het erna over je planten.