Slecht slapen

Er is niets zo vervelend als een slechte nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarmee je je slaap positief kan beïnvloeden. Eén daarvan is gezond eten.

Zonder dat je het merkt kan ongezond eten een hele negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Hieronder wordt je verteld wat je beter wel en niet kunt eten en wanneer, zodat je optimaal kunt slapen. 

Ga met lichte trek naar bed

Als je fit en fris wilt opstaan, is het verstandig om met een lichte trek naar bed te gaan. Je lichaam krijgt dan rust en zorgt ervoor dat het ’s nachts niet hard hoeft te werken omdat het nog voedsel moet verteren. Het heeft zo de mogelijkheid om zich te herstellen en uit te rusten voor de volgende dag. Eveneens kan zo je hormoonhuishouding het beste herstellen. Dit heeft in je lichaam op veel processen een positieve invloed.

Suiker

Suiker is de eerste voedingsstof die je het beste kunt laten staan als je lekker en diep wilt slapen. Maar ook snelle koolhydraten uit rijst, pasta, aardappelen en brood kan je beter vermijden. Vooral ’s avonds is het verstandig hier helemaal niet meer naar te kijken.

Als je lichaam zich klaarmaakt om in slaap te vallen, maakt het melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat je rustig en slaperig wordt. Als je suikers eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine belemmert wordt.

Suiker zorgt er ook voor dat je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Je zult dan merken dat je de hele dag door afwisselend moe en energiek bent, afhankelijk of je net suiker gegeten/gedronken hebt. Dat is erg onprettig. Door suiker en snelle koolhydraten te vermijden (en vooral ’s avonds) voorkom je dit gevoel en voel je je een stuk fitter. 

Langzame koolhydraten

Als je je nachtrust wilt bevorderen, is het goed om langzame koolhydraten te eten tijdens de maaltijden. Over het afbreken van het zetmeel van langzame koolhydraten en deze vervolgens om te zetten in glucose doet je lichaam langer. Zo komt de glucose langzaam in je bloed en heeft je lichaam minder insuline nodig. Als er minder insuline wordt aangemaakt, is het beter in staat tot het aanmaken van melatonine. Hierdoor zal je nachtrust flink verbeteren.

Vet

Er zijn veel mensen die denken dat vet ongezond is. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Gezonde natuurlijke vetten zijn zeer belangrijk voor ons lichaam. Het is verstandig om deze elke dag te eten. Hierbij moet je denken aan avocado, noten en eieren.

Transvetten

Transvetten vind je in bewerkte voedingsmiddelen en zijn ten eerste ongezond en daarnaast verstoren ze nog eens verschillende processen in je lichaam. Je kunt deze daarom beter laten staan.

Als je wilt gaan slapen heb je er geen baad bij als je lichaam nog actief bezig is met dit proces. De kwaliteit van je slaap wordt daarom enorm vermindert. Ook is het onprettig om met een vol gevoel in je bed te liggen. 

Je lichaam heeft veel tijd en moeite nodig om vetten helemaal te verteren. Het is daarom goed om ze beperkt te eten en vooral ’s avonds of voordat je gaat slapen helemaal te vermijden. Als je een banaan of een bordje havermoutpap eet voordat je gaat slapen, kan dit je nachtrust juist duidelijk bevorderen. In een banaan zitten complexe koolhydraten, proteïne en calcium. Die zorgen ervoor dat de hersenen zich kunnen ontspannen. Hierdoor wordt het slaapverwekkende hormoon melatonine door de stof tryptofaan aangemaakt. Je zult hierdoor slaperig worden.

Koffie

Als je lekker wilt slapen, dan is cafeïne een no-go. Het kan namelijk 8 tot 10 uur in je lichaam blijven. Cafeïne zorgt ervoor dat adrenaline wordt aangemaakt, waardoor je minder goed kan slapen, omdat het je alert maakt. 

Als je iemand bent die veel koffie op een dag drinkt, dan is het zeker het proberen waard om koffie een tijdje te laten staan of enkel in de ochtend drinkt. Je zal al snel gaan merken dat je beduidend fitter bent als je opstaat. Als vervanging van koffie, is het goed om veel water te drinken. Dit zorgt voor directe energie en heeft geen negatieve invloed op je slaap. Mocht je bijvoorbeeld vanwege je werk of sport toch een oppepper nodig hebben, knijp dan een halve citroen uit in je water en voeg wat cayennepeper toe. Je zult dan geen koffie meer nodig hebben!

Knoflook

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een teentje knoflook onder je kussen kan je helpen om lekkerder te slapen.