Ga naar de inhoud

Gezond eten

gezond eten

Gezond eten is erg belangrijk voor je lichaam. Om dit te realiseren is het belangrijk dat je je keuken inricht op een voedzame mannier. Zorg ervoor dat je onderstaande producten in huis hebt:

 • groente
 • fruit
 • (volkoren) graanproducten en brood
 • zuivel of zuivelvervangers,
 • onbewerkt vlees of vleesvervangers
 • olijfolie of andere zachte of vloeibare vetten (voor de bereiding van eten)
 • ongezouten noten
 • peulvruchten
 • evtl. vette vis

Als je snoeppotten of koektrommels in huis hebt, zet die dan in een kastje, zodat ze niet in het zicht staan. Want uit het oog is uit het hart.

Gezonde tussendoortjes

Soms heb je het gevoel dat je nu echt iets moet eten. Onderstaande tussendoortjes zijn gezond en zorgen voor een lang voro een verzadigd gevoel. Zo voorkom je dat je alsnog opzoek gaat naar ongezonde snacks.

 • handje noten
 • twee Snack-a-Jacks
 • Stuk fruit
 • Handje gedroogd fruit
 • Bakje (soja)kwark

Tip: Eet volgens de 80/20-methode. Hierbij bestaat je voeding voor 80 procent uit gezonde voedingsmiddelen. De overige 20 procent kun je besteden aan ongezonde voedingsmiddelen, zoals een wijntje, een snakc of chocolade.

Tip: Eet alleen zittend. ALs je staand eet, ben je meestal impulsief aan het eten. Je proeft iets tijdens het koken of je pakt snel iets uit de koelkast. Om dit te voorkomen moet je jezelf verplichten dat je alleen mag eten als je zit.

Tip: Overeet jezelf niet. Het zou ideaal zijn als je eet als je honger hebt en je weer stopt als je verzadigd bent. Echter vraagt dit om discipline en deze vaardigheid moet je (blijven) oefenen. Als je wilt weten of je teveel gegeten hebt, dan moet je na het eten een stevige wandeling maken. Als je dit niet of lastig kunt volhouden, dan heb je teveel gegeten.

Nieuwe gewoontes aanleren

De helft van het gedrag dat wij dagelijks vertonen zijn gewoontes. We hoeven er niet meer over na te denken en doen het automatisch. Om verkeerde gewoontes af te leren worden en nieuwe gewoontes aan te leren worden onderstaande tips gegeven

Maak een concreet plan

Als je vage voornemens hebt, dan is het moeilijk je eraan te houden. Je moet concrete plannen maken, bijvoorbeeld dat je elke maandag en vrijdag op je fiets naar je werk gaat. Belangrijk is ook een strategie te hebben voor het geval het regent.

Voorkom sabotage en beloon jezelf

Voorkom sabotage door samen met iemand te trainen of een personal trainer te nemen. Zo is de drempel hoger om af te zeggen of niet te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf ook verwend. Daarbij moet niet gelijk aan ongezonde snacks gedacht worden, maar als je bijvoorbeeld afvalt, dan zul je jezelf stukken beter voelen. Elke keer als je ziet dat er weer een kilo af is, zal dat een extra boost geven.

Vervang een slechte gewoonte

Als je slechte gewoontes hebt, probeer hiervan af te komen. Als je bijvoorbeeld zin hebt om te snoepen, neem dan een snoeptomaatje of iets anders wat je ook lekker vindt. Zorg er altijd voor dat je dit in huis hebt. Je zult merken, op een gegeven moment heb je geen behoefte meer aan de slechte gewoonte.

Vermijd verleiding en werp drempels op voor jezelf

Als je van een slechte gewoonte af wilt komen, moet je ervoor zorgen dat je ook niet in de verleiding kunt komen. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, koop dan ook geen ongezond voedsel zoals chocola. Als je thuis dan zin hierin hebt, dan kun je ook niet in de verleiding komen om het te gaan eten.

Geef het tijd

Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, dan heeft dit tijd nodig om het aan te leren. Gemiddeld heb je hier zo 3 maanden voor nodig. Geef jezelf deze tijd om over te schakelen naar de nieuwe goede gewoonte.

Verander je context

Als je ongelukkig met je huidige situatie bent, verander deze dan. Verhuis, zoek een nieuwe baan, beeindig je relatie, ed. Als je in je standaard vertrouwde context blijft, dan zal de situatie niet snel veranderen. Als je van een slechte gewoonte af wilt komen, probeer dan iets nieuws. Er zal een mooie nieuwe weg voor je open gaan.

Stapel gewoontes

Sommige gewoontes moet je direct achter elkaar doen (stapelen). Bijvoorbeeld als je wilt flossen, doe dit dan direct na het tandenpoetsen en niet op een ander moment van de dag.

Tip: Als je iets in je leven wilt veranderen, kies dan een (virtueel) persoon met wie je je wilt identificeren. Wat bewonder je aan die persoon? Deze persoon kan je veel inspiratie geven. Je kan ook een symbool nemen, zoals een elegante jurk. Die zorgen ervoor dat je jezelf elegant en mooi voelt en zorgen ervoor dat je keuzes maakt die je ook zelf wilt maken en niet wat je denkt dat een ander van je verwacht.