Ga naar de inhoud

Rozen

rozen

Rozen zijn prachtige bloemen en staan niet voor niets als symbool van de liefde. Je kan een prachtige rozenstruik in je tuin zetten, maar ook een bos rozen in een vaas of in een boeket geeft prachtige sfeer. Toch is het belangrijk om rozen goed te verzorgen, zodat ze langer mooi blijven. Met onderstaande tips zullen ze langer stralen.

Bananenschil bij je rozenplant

Als je een banaan gegeten hebt, gooi de schil dan niet weg. Stop de bananenschil in de grond bij de rozen. De bananenschil is voeding voor de rozen, waardoor deze langer prachtig zullen stralen.

Rozen langer mooi houden

Als je rozen langer mooi wilt houden, dan moet je onderstaande tips toepassen:

  • Snijd de doornen er vanaf
  • Haal zoveel mogelijk blad van de steel (zo 15cm van het onderste gedeelte van de steel)
  • Snijd de stelen aan de onderkant goed schuin af. Hierdoor heeft de roos meer oppervlakte om voeding en water op te nemen.
  • Maak de vaas goed schoon met chloor en spoel deze na met water
  • Doe een beetje suiker of chloor/bleekwater in het water of voeg de voeding toe die je bij de rozen gekregen hebt.

Wist je dat: Rozen hebben een hekel aan lauwwarm water. Als je het water ververst, geef ze dan koud water.

Aspirientje bij verlepte rozen

Als je de rozen te weinig water gegeven hebt of als ze al langere tijd staan, dan kunnen ze verlept raken. Als je de rozen dan schoon koud water geeft en daar een aspirientje in doet, dan zullen de rozen (tijdelijk) weer mooi gaan stralen.

Hangende rozen

Soms kan het gebeuren dat de rozen na verloop van tijd gaan hangen. Dat komt doordat de sapstroom in de steel van de roos niet goed werkt, waardoor de vochtopname van de roos niet goed meer werkt. Dit kan veroorzaakt worden door tocht, maar ook doordat de rozen in de zon staan. Op dat moment verdampt de bloem meer vocht dan die op kan nemen.

GezondheidGezondheid
Hangende rozen oprollen in een krant

Als de rozen gaan hangen, dan kan snijd je een stuk van de steel af. Rol ze vervolgens in een natte krant en laat ze een nacht in en emmer met water staan. Vervolgens kan je ze nog een paar dagen mooi blijven.

Hangende rozen in ijswater

Een andere mogelijkheid als de rozen beginnen te hangen, is dat je ze in en bak met ijswater legt. Voordat je ze erin legt, knip je weer een stuk van de steel af. Laat ze vervolgens ongeveer twee uur in het ijswater liggen. Ze zullen daarna weer prachtig stralen.

Tip: Doe 7 up als water in de glazen vaas en de rozen zullen langer prachtig stralen.

Doornen rozen verwijderen

De doornen die rozen hebben zijn altijd weer een hekelpunt voor veel mensen. Met de volgende simpel truc kan je deze makkelijk verwijderen. Neem een wasknijper en zet deze boven aan de steel van de roos. Rits de knijper vervolgens naar beneden. Alle doornen zullen afbreken. Nu heeft je roos geen scherpe doornen meer.

Dieven bij rozen verwijderen

Sommige rozen hebben last van ‘dieven’. Dieven zijn groeischeuten in de oksel van de rozenbladeren groeien. Deze hebben veel energie nodig om te groeien, waardoor deze energie van de roos ontnomen wordt. Als je ziet dat je rozen daar last van hebben, snijdt de ‘dieven’ dan weg. De rozen zullen dan langer mooi blijven.

Rozen onderdompelen

Als je de rozen helemaal mooi uit wilt laten komen, dan kan je de kopjes in en bak met water onderdompelen.