Ga naar de inhoud

Kalknagels

kalknagels

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels of onychomycose, zijn een veelvoorkomende nagelaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Ze kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook het zelfvertrouwen van mensen aantasten. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor kalknagels bespreken.

Wat zijn kalknagels?

Kalknagels zijn nagels die geïnfecteerd zijn met schimmels of gist. Deze infectie begint meestal aan de rand of onder de nagel en kan zich vervolgens verspreiden, waardoor de nagel verdikt, brokkelig wordt en verkleurt. Kalknagels kunnen voorkomen aan de vingers, maar komen vaker voor aan de tenen.

Oorzaken van kalknagels

De belangrijkste oorzaak van kalknagels is schimmelinfectie. De schimmel gedijt goed in warme, vochtige omgevingen en kan zich verspreiden via contact met geïnfecteerde nagels of oppervlakken. Enkele risicofactoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van kalknagels zijn:

 1. Ouder worden: Oudere mensen lopen een groter risico op kalknagels, omdat nagels met de leeftijd dunner en brokkeliger worden, waardoor schimmels gemakkelijker kunnen binnendringen.
 2. Besmettingsbronnen: Zwembaden, openbare douches en gemeenschappelijke kleedkamers zijn plaatsen waar schimmels zich gemakkelijk kunnen verspreiden.
 3. Slecht passende schoenen: Schoenen die te strak zitten en onvoldoende ventilatie bieden, creëren de perfecte omgeving voor schimmels om te groeien.
 4. Beschadigde nagels: Trauma aan de nagels, zoals stoten of verwonden, kan schimmels een kans geven om binnen te dringen.

Symptomen van kalknagels

De symptomen van kalknagels kunnen variëren in ernst, maar omvatten meestal:

 • Verdikte nagel
 • Verkleuring (geel, bruin of wit)
 • Brokkeligheid
 • Onaangename geur
 • Pijn en ongemak bij lopen of aanraking

Behandeling van kalknagels

Het behandelen van kalknagels kan een uitdaging zijn, en het kan enige tijd duren voordat verbetering merkbaar is. Hier zijn enkele behandelingsopties:

 1. Antischimmelmedicijnen: Uw arts kan antischimmelmedicijnen voorschrijven in de vorm van actuele crèmes of nagellakken, of in sommige gevallen, orale medicatie.
 2. Chirurgische ingrepen: In ernstige gevallen kan een arts overwegen om de aangetaste nagel of delen ervan te verwijderen.
 3. Lasertherapie: Lasers worden steeds vaker gebruikt om schimmelinfecties in nagels te behandelen, hoewel de effectiviteit ervan kan variëren.
 4. Zelfzorgmaatregelen: Het handhaven van goede nagelhygiëne, zoals het knippen van nagels recht en schoon houden van nagels, kan helpen voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Conclusie

Kalknagels kunnen hinderlijk en ongemakkelijk zijn, maar er zijn behandelingsopties beschikbaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat de behandeling van kalknagels tijd kan kosten en consistentie vereist. Als je vermoedt dat je kalknagels hebt, raadpleeg dan een zorgverlener voor een juiste diagnose en passende behandelingsopties. Bovendien is het nemen van preventieve maatregelen, zoals het vermijden van vochtige omgevingen en het dragen van goed passende schoenen, een slimme stap om het risico op kalknagels te verminderen.