Ga naar de inhoud

Spinazie

spinazie

Spinazie kennen veel mensen van Popeye die er super kracht van krijgt. Ondanks dat dit een cartoon is, doen de voedingsstoffen die in de groene blaadjes zitten hun reputatie eer aan. Hieronder vind je verschillende gezondheidsvoordelen van spinazie.

Spinazie is een bron van vitaminen en mineralen

In spinazie vind je werkelijk zeer veel vitaminen en mineralen. Als je spinazie eet, dan krijg je de volgende mineralen binnen:

 • calcium
 • ijzer
 • kalium
 • magensium
 • zink

Daarnaast bevat het ook veel vitaminen. Hieronder staan de belangrijkste:

 • foliumzuur
 • niacine
 • vitamine A
 • vitamine B6
 • vitamine C
 • vitamine K

Daarnaast bevat het nog sporen van verschillende andere essentiële vitamines.

Belangrijke elementen die ook in spinazie terug te vinden zijn, zijn riboflavine en thiamine. Deze elementen zijn belangrijk in het verschillende processen in ons lichaam.

Spinazie mag hierdoor een echt superfood genoemd worden! Maar spinazie heeft nog meer voordelen. Lees snel verder.

Spinazie bevat weinig calorieën

Spinazie zit vol met vitamine en mineralen, maar bevat weinig calorieën. Dit is een perfecte combinatie en zeker voor mensen die af willen vallen. In spinazie zit bijna geen suiker en enkel 20 kilocalorieën per 100 gram. De aanbevolen dagelijke hoeveelheid groente is minimaal 250 gram. In dit geval zou je 50 kilocalorieën tot je nemen. Dit is dus een ideale groente. Je krijgt je veel vitamine en mineralen binnen en weinig calorieën. Daarnaast zorgt spinazie ervoor dat je lang een vol gevoel hebt, waardoor je niet de neiging hebt om te gaan snacken.

Spinazie helpt kanker voorkomen

Spinazie is een super groente die verschillende belangrijke bestanddelen bevat, waardoor verschillende soorten kankers voorkomen kunnen worden, zoals:

 • blaaskanker
 • leverkanker
 • longkanker
 • prostaatkanker

In spinazie zit chlorophylline, foliumzur een tocoferol, dat zijn bestanddelen die via verschillende mechanisme in ons lichaam werkzaam zijn te voorkomen dat men kanker krijgt of het te bestrijden.

Spinazie heeft ook een zeer effectieve werking tegen de aggresieve vorm van prostaatkanker. Dat komt door de stoffen epoxyxanthophylen, neoxanthine en violaxanthine die in spinazie zitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat de verspreiding en de tumoractiviteit in het hele lichaam direct verminderd wordt.

Belangrijk:

* Spinazie is een belangrijk middel om kanker te voorkomen en om het te bestrijden. Toch zijn er nog meer factoren die meespelen of het in jouw lichaam aanslaat. Tevens mag dit niet ter vervanging van medisch advies gezien worden.

* Als je spinazie tot je neemt, zorg ervoor dat de spinazie zo vers als mogelijk is. Het beste is om verse spinazie uit je eigen groentetuin te nemen.

Spinazie reguleert de bloeddruk

Steeds meer mensen hebben last van een te hoge bloeddruk. Spinazie bevat een hoog gehalte aan kalium, hetgeen ervoor zorgt dat de bloeddruk verlaagt wordt. Natrium staat er bekend om dat het de bloeddruk juist verhoogt en deze stof is minimaal in spinazie aanwezig. Daarnaast is foliumzuur aanwezig, hetgeen ervoor zorgt dat de hypertensie verlaagt wordt. De bloedvaten zullen hierdoor ontspannen, terwijl de doorbloeding normaal blijft. Als je bloeddruk verlaagd wordt, waardoor de spanning op de bloedvaten en slagaders verlaagt wordt, zorg je ervoor dat de stress op het cardiovasculaire systeem lager wordt en de zuurstoftoevoer naar al je organen zullen verbeterd worden. In ons land is hypertensie een veel voorkomende aandoening. Door spinazie aan je voedingspatroon toe te voegen, creër je voor je gezondheid een groot voordeel.

Spinazie werkt ontstekingsremmend

Spinazie is een van de krachtigste groente om ontstekkingen het het lichaam te verminden. Deze stoffen die hiervoor zorgen, kunnen ingedeeld worden in de categorie methyleen dioxide flavonoïde glucuroniden. Hierdoor wordt zowel het hart beschermt, als andere ontstekingen in ons lichaam, zoals jicht en artritis.

Spinazie draagt bij aan een goede bloedsuikerspiegel

Spinazie is erg goed voor mensen die diabetes hebben. Het bevat namelijk de antioxidant ‘alfa-liponzuur’. Deze stof verlaagt de glucosespiegel, verhoogd de insulinegevoeligheid en voorkomt oxidatie, stressgeïnduceerde veranderingen.

Spinazie voorkomt slagaderverkalking

Slagaderverkalking (of atherosclerose) ontstaat doordat de wand van de (slag)aders verkalken, waardoor deze dikker zal worden. Deze verdikking kan er ertoe leiden dat de aders vernauwen, waardoor er problemen met de doorbloeding van organen optreedt. Als dit proces doorgaat, kan het zelfs lijden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of een TIA.

In spinazie komt het pigment luteïne voor, hetgeen ervoor zorgt dat deze vetafzetting in de bloedvaten vermindert wordt. Zo houd je de bloedvaten schoon en gezond.

Spinazie en hemofilie

Hemofilie is een erfelijke bloedziekte die zelden voorkomt. Een persoon die hieraan lijdt, heeft een tekort van het eiwit factor VIII, waardoor het bloed niet (goed) stolt als je een wond(je) hebt. Dit zal ertoe leiden dat je overmatig zult bloeden. In spinazie zit vitamine K, hetgeen ervoor zorgt dat protrombine geproduceerd wordt, waardoor je bloed gaat stollen en de wond zal stoppen met bloeden. Zo voorkom je dat je overmatig zult bloeden en daarnaast houdt het de leverfunctie in stand, omdat de productie van glycogeen gestimuleerd wordt.

Spinazie en het neurologische stelsel

In spinazie zitten de componenten zoals kalium, foliumzuur en nog andere antioxideanten. Als je regelmatig spinazie eet, dan bieden deze componenten een neurologisch voordeel. Zo zorgt foliumzuur ervoor dat de ziekte van Alzheimer minder snel kan optreden.

De stof Kalium dat ook in spinazie zit is erg belangrijk voor de gezondheid van de hersenen. Het zorgt ervoor dat het bloedtoevoer naar de hersenen vergroot wordt en dat het cognitie, concentratie en de neurale activiteiten verhoogd worden.

Spinazie ondersteunt botmineralisatie

In spinazie zit veel vitamine K, hetgeen ervoor zorgt dat calcium in de botmatrix vastgehouden wordt, wat weer leidt tot botmineralisatie. Niet enkel vitamine K zorgt voor sterke boten. Ook fosfor, koper, magnesium, mangaan en zink zorgen hiervoor.

Door bovenstaande mineralen in voldoende hoeveelheid tot je te nemen kan je voorkopen dat je osteoporose ontwikkelt (botontkalking), waardoor de kans op botbreuken aanzienlijk verlaagt wordt. De mineralen zorgen er tevens voor dat je gezonde tanden en nagels houdt.

Spinazie versterkt de spieren

De antioxidante, Factor C0-Q10, zorgt voor de versterking van de spieren. De belangrijkste spier in ons lichaam die het bloed naar alle delen van ons lichaam moet pompen, de hartspier, reageert zeer goed op dit antioxidant. Zo kunnen veel cardiovasculaire aandoeningen, waarbij gedacht moet worden aan coronaire hartziekte, hartfalen, hyperlipidemie en hyptertensie voorkomen of behandeld worden.