Oorpijn

oorpijn

Oorpijn is erg vervelend, waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Oorpijn kan in één oor voorkomen, maar ook allebei de oren kunnen getroffen worden. De pijn kan in verschillende vormen optreden. Het kan scherp, zeurend, steken of kloppend aanvoelen. Oorpijn komt veelal voor bij kinderen, toch kunnen ook volwassen erdoor getroffen worden. Oorpijn kan erg hinderlijk zijn. Het is zelfs mogelijk dat het zo heftig is, dat je er ziek van wordt. Ondanks dat het erg pijnlijk kan zijn, is het gelukkig bijna nooit gevaarlijk.

Echter voordat je van natuurlijke remedies gebruik maakt is het belangrijk om na te gaan of je juist ademt.

Als je door je neus ademt, slik je gemiddeld 150 keer puur uur. Als je door je mond ademt, slik je veel minder vaak. Dat terwijl slikken heel belangrijk is. Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius namelijk even open zodat vocht uit het oor en lucht in het oor kan komen. Als je niet vaak genoeg slikt, dan kan vocht zich in je oren ophopen. Je kunt hierdoor last krijgen van bijvoorbeeld oorontstekingen, oorpijn en verminderd gehoor.

Als je correct ademt of misschien dat niet kan omdat je erg verkouden bent, dan zijn er een aantal natuurlijke remedies die de genezing kunnen bespoedigen en/of de pijn kunnen dempen.

Als je last van oorpijn hebt, dan kan onderstaand recept je er vanaf helpen of de pijn verminderen.

Warme compress

Als je last van oorpijn hebt, dan zorgt kou er vaak voor dat de pijn verergert wordt. Warmte zorgt er daarentegen juist voor dat het ontspant en verzacht. Doe daarom een warme kruik of een kersenpit kussentje op je oor, waardoor de pijn minder zal worden.

Ui of Knofloop compress

Knoflook heeft een sterk antibacteriële werking en wordt alle eeuwen ingezet tegen oorpijn. Je kan ook ui gebruiken.

Benodigdheden:

Beschrijving:

Een ui in dunne plakjes snijden en op een keukenrol leggen. Het papier opvouwen en ligt samendrukken. Op het oor neerleggen waar de pijn zit en met een muts of een hoofdband vastmaken, zodat het niet weg kan glijden. Ongeveer 20 minuten op het oor laten en dan weghalen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als het snijden van de knoflook je wat onhandig lijkt, dan kan je ook knoflookolie maken. Doe olijfolie in een donker flesje en doe hier één grof gehakte teentje knoflook bij. Laat dit een week trekken. Na die week zijn de eigenschappen van de knoflook in de olie getrokken. Doe vervolgens met een pipetje een paar druppeltjes knoflookolie in je zere oor.

arganolie
Brandnetelblaadjes

Haal wat verse jonge blaadjes van een brandnetel (pas op: haal ze eraf met handschoenen!) . Kneus deze blaadjes, rol ze op en steek ze in het pijnlijke oor. Let op dat je ze er niet te diep in stopt. De pijn zal duidelijke afnemen.

Veel drinken

Als je last van oorpijn hebt, is het ook belangrijk om veel te blijven drinken. Kippenbouillon, kruidenthee en vers geperste citroensap met wat honing worden hiervoor aangeraden.