Ga naar de inhoud

Blaren

Blaren zijn altijd weer erg pijnlijk. Het is daarom erg goed als je er snel vanaf kunt komen of beter nog ervoor kunt zorgen dat je ze niet zult krijgen. Hieronder vind je hiervoor tips.

Wat zijn blaren?

Een blaar is een verhoging op de huid die gevuld is met een heldere vloeistof, meestal serum of plasma. Ze kunnen variëren in grootte en vormen zich vaak op handen en voeten.

Oorzaken van blaren

  • Wrijving: Veelvoorkomend bij nieuwe schoenen of intensieve handarbeid.
  • Verbrandingen: Door hitte (zoals zonnebrand) of chemicaliën.
  • Bevriezing: Bij extreem koude temperaturen.
  • Infecties: Zoals gordelroos of impetigo.
  • Allergische reacties: Op bijvoorbeeld planten of chemicaliën.

Blaren voorkomen

Deodorant tegen blaren

Om ervoor te zorgen dat je geen blaren zult krijgen, moet je je voeten inspuiten met deodorant voordat je gaat lopen. Hierdoor zul je geen blaren krijgen.

Kamferspiritus

Kamferspiritus is een middel die ervoor zorgt dat je eelt op je voeten krijgt, waardoor je minder snel baren zult krijgen. Als je zwakke voeten hebt en / of weet dat je veel gaat lopen, dan is het goed om je voeten 1 of 2 weken ervoor met kamferspiritus 2-maal daags in te smeren.

Tip: Zorg altijd dat je sokken en schoenen droog blijven en draag naadloze sokken.

Uierzalf

Je kan ook je schoenen invetten met uierzalf. Pak een toiletpapiertje of stuk keukenrol en ga hiermee langs de plekken waar de schoen drukt.

Blaren behandelen

Blaar doorprikken

Als je een blaar hebt die erg hinderlijk is, dan kan je deze doorprikken. In verband met infectiegevaar is het belangrijk dat je dit alleen doet als je er echt onwijs last van hebt. Als je de blaar doorgeprikt hebt, dan moet je vooraf en erna je handen goed wassen. Ontsmet je huid er goed voor en erna met huidontsmettingsmiddel. Prik vervolgens de blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk tegen de huid aan prikt en eerst een gaatje aan de bovenzijde en daarna aan de onderzijde van de blaar prikt. Druk het vocht uit de blaar met een gaasje of wattenstaafje. Het vocht kan je op en gaasje opvangen. Dek vervolgens de blaar zo schoon en steriel mogelijk af.

Uierzalf

Als je blaren op je voeten hebt, dan is het belangrijk om hem goed in te smeren met uierzalf. Doe er en verband of pleister op en de pijn zal wegtrekken.

Tip: Om blaren te voorkomen kan je twee paar sokken aantrekken. Eerst een dunne sok en daarover heen een dikkere sok.

Zelfzorgmiddelen

  • Hydrocolloïde pleisters: Deze bieden een vochtige omgeving voor snellere genezing en beschermen tegen wrijving.
  • Antiseptische crèmes: Bij een open blaar, gebruik een milde antiseptische crème om infectie te voorkomen.
  • Pijnstillers: Bij pijn kan paracetamol of ibuprofen helpen.

Belangrijke Overwegingen

  • Als een blaar tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of pus, zoek dan medische hulp.
  • Mensen met diabetes moeten extra voorzichtig zijn met blaren, omdat ze een hoger risico op complicaties hebben.

Conclusie

Blaren zijn meestal een tijdelijk ongemak dat effectief kan worden behandeld met de juiste zelfzorg. Het voorkomen van blaren door het verminderen van wrijving en druk is de sleutel, samen met goede hygiëne en het gebruik van beschermende middelen. In geval van ernstige of geïnfecteerde blaren is het raadzaam om medisch advies in te winnen.