Ga naar de inhoud

Strijkijzer

Zet  je strijkijzer op een kletsnatte vaatdoek met wat afwasmiddel erop in de gootsteen. Laat het een paar uur goed inweken en dan met een afwasborstel schoonpoetsen. Als dat niet lukt maak je het met een speciaal schuursponsje voor Tefal en zool schoon.

De aanslag kan je verwijderen door het strijkijzer een paar keer over een stuk aluminiumfolie te halen, daarna is de aanslag verdwenen.

Als je niet gemerkt het dat de gaten van je strijkijzer vies/verkalkt zijn, dan kan je bij het strijken bruine vlekken op je was krijgen. Maak deze vlekken direct vochtig met koud water en wrijf er met een washandje met groene zeep overheen. Spoel het vervolgens uit met koud water en de vlekken zijn verdwenen.

Om een strijkijzer te reinigen, zijn speciale sticks verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Rayen of HQ. De oplossing kan ook al in je keukenkastje liggen!

Zout

Strooi zout op een krant en strijk er met een warm strijkijzer overheen. De vlekken worden opgenomen door het papier. Daarna de zool schoonvegen.

Aluminiumfolie

Is de zool kleverig, verwarm het strijkijzer dan en strijk over een stuk aluminiumfolie. De plakkerigheid blijft achter op de folie.

Schoonmaakazijn

Verwarm wat schoonmaakazijn en doop hier een wondersponsje in. Verwijder het losgeweekte vuil met een schone microvezeldoek.

Witte kaars

Verwarm het strijkijzer en wrijf er met een stompje witte kaar overheen. Het vuil zal zich aan het kaarsvet hechten. Strijk daarna over een laag keukenpapier. Doorgaan totdat al het vuil is verdwenen.

Nagellakremover

Heb je per abuis de verkeerde kant van een bedrukt shirt gestreken, dan kan er plastic van de afdruk aan de zool blijven kleven. Wacht tot het strijkijzer is afgekoeld en wrijf het gesmolten plastic weg met een doekje gedrenkt in nagellakremover. Veeg de zool met water af.