Ga naar de inhoud

Notenallergie

notenallergie

Een notenallergie is een allergische reactie op noten, waarbij het immuunsysteem abnormaal reageert op de eiwitten in noten. Dit kan variëren van mildere symptomen tot ernstige reacties, zoals anafylaxie. Noten waarvoor mensen allergisch kunnen zijn, zijn onder andere amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten en paranoten.

Symptomen notenallergie

De symptomen van een notenallergie kunnen zijn:

  1. Huidreacties: Jeuk, roodheid, huiduitslag of netelroos (galbulten) op de huid na blootstelling aan noten.
  2. Ademhalingsproblemen: Niezen, loopneus, verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling of kortademigheid.
  3. Maag-darmklachten: Misselijkheid, braken, buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel.
  4. Orale allergie syndroom (OAS): Sommige mensen ervaren milde symptomen in de mond en keel, zoals jeuk of zwelling, na het eten van noten. Dit staat ook bekend als “kruisreactiviteit” en treedt op bij mensen die allergisch zijn voor pollen. Het kan gebeuren omdat sommige eiwitten in noten vergelijkbaar zijn met die in pollen, waardoor het immuunsysteem reageert.

In ernstige gevallen kan een notenallergie anafylaxie veroorzaken, een ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reactie. Symptomen van anafylaxie zijn onder andere zwelling van het gezicht, de lippen of de keel, moeite met ademhalen, duizeligheid, flauwvallen en een snelle hartslag. Anafylaxie vereist onmiddellijke medische hulp en een epinefrine auto-injector (EpiPen) moet worden gebruikt indien voorgeschreven., omdat het in sommige gevallen zelfs tot de dood kan lijden.

Behandeling notenallergie

De behandeling van een notenallergie bestaat uit het vermijden van noten en notenproducten in uw dieet. Het is belangrijk om voedsellabels zorgvuldig te lezen, aangezien noten zich in veel voedingsmiddelen en producten kunnen verstoppen, zelfs in kleine hoeveelheden. Wees ook voorzichtig met voedsel dat mogelijk in contact is gekomen met noten tijdens de productie, zoals gebakjes of snacks.

Als u per ongeluk noten heeft geconsumeerd en symptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Zij kunnen u advies geven over het gebruik van antihistaminica of andere medicijnen om de symptomen te verlichten. Mensen met een notenallergie moeten ook een noodplan hebben en weten hoe ze een epinefrine auto-injector moeten gebruiken in geval van een ernstige allergische reactie.

Het is lastig om een een notenallergie te verminderen, omdat je er geen tolerantei tegen op kunt bouwen.

Het is raadzaam om met uw arts te overleggen over uw specifieke situatie en welke maatregelen het meest geschikt zijn voor uw notenallergie. Daarnaast kan het nuttig zijn om een allergoloog te raadplegen voor verdere evalu