Ga naar de inhoud

Nocturie

nocturie


Nachtelijk plassen, ook bekend als nocturie, is een veelvoorkomend probleem waarbij mensen ’s nachts meerdere keren moeten opstaan om te urineren. Dit kan niet alleen de slaapkwaliteit verstoren, maar ook leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we bespreken wat nocturie is, wat de oorzaken zijn, welke symptomen ermee gepaard gaan, en hoe je dit probleem kunt aanpakken.

Wat is Nocturie?

Nocturie verwijst naar het herhaalde, ongewenste urineren gedurende de nacht, wat leidt tot onderbroken slaap. Hoewel een of twee nachtelijke toiletbezoekjes normaal kunnen zijn, wordt nocturie meestal gedefinieerd als het moeten opstaan om te plassen twee of meer keer per nacht.

Oorzaken van Nocturie

Nocturie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 1. Verhoogde urineproductie: Overmatige vochtinname, medicatie, medische aandoeningen zoals diabetes of nierproblemen kunnen leiden tot een verhoogde urineproductie.
 2. Veroudering: Naarmate mensen ouder worden, neemt de capaciteit van de blaas af, wat vaker urineren kan veroorzaken.
 3. Blaasproblemen: Aandoeningen zoals een overactieve blaas of blaasontsteking kunnen nachtelijk plassen veroorzaken.
 4. Prostaatproblemen: Bij mannen kan een vergrote prostaat het plassen ’s nachts beïnvloeden.
 5. Hormonale schommelingen: Bij vrouwen kunnen hormonale veranderingen, zoals menopauze, de controle over de blaas beïnvloeden.

Symptomen van Nocturie

De symptomen van nocturie omvatten:

 • Het moeten opstaan om te plassen gedurende de nacht.
 • Onderbroken slaap en vermoeidheid overdag.
 • Een verhoogde drang om te plassen.
 • Mogelijke veranderingen in de urinekleur of -geur.

Behandeling en Beheersing van Nocturie

Het beheersen van nocturie begint met het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen:

 1. Raadpleeg een arts: Als je last hebt van nocturie, is het verstandig om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Dit kan vereisen dat je urine wordt gecontroleerd of andere medische tests worden uitgevoerd.
 2. Pas je vochtinname aan: Beperk de inname van vocht en cafeïne enkele uren voor het slapengaan om ’s nachts urineren te verminderen.
 3. Medicatie: In sommige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven om de blaasfunctie te verbeteren of onderliggende aandoeningen te behandelen.
 4. Blaas- en bekkenbodemoefeningen: Specifieke oefeningen kunnen de blaascontrole verbeteren.
 5. Leefstijlaanpassingen: Het handhaven van een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement kunnen nocturie verminderen.

Conclusie

Nocturie kan aanzienlijke verstoringen van de slaap en de algehele kwaliteit van leven veroorzaken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen en een passende behandeling te volgen om het probleem aan te pakken. Raadpleeg altijd een zorgverlener als je regelmatig nachtelijk plassen ervaart, zodat je de juiste stappen kunt nemen om een goede nachtrust te herwinnen.