Tomatenketchup

tomatenketchup

Ketchup heeft een hoge zuurgraad vanwege het azijnzuur dat erin zit. Het is hierdoor een ideaal middel om oxidatie aan te pakken. Zo kan je veel spullen weer mooi laten stralen.

Schoonmaken met ketchup

Om schoon te maken met ketchup neem je een bakje met ketchup en legt er je zilveren voorwerpen in. Je kan ook het voorwerp helemaal met ketchup insmeren en het vervolgens op een bordje leggen. Laat het ongeveer 10 minuten staan. Neem vervolgens een tandenborstel, zodat je ook moeilijke randjes en ribbeltjes schoon kunt maken. Poets vervolgens de ketchup met water er vanaf. Maak het voorwerp vervolgens schoon met een zachte doek.

Ketchup kan je echter voor veel meer viezigheden gebruiken.

Ketchup op roestvrij staal

Als je bruine vlekken op je roestvrij staal hebt, doe er een dikke laag ketchup bovenop. Laat het vervolgens dertig minuten intrekken. Maak het schoon en de bruine vlekken zijn verdwenen.

Ketchup op roestig tuingereedschap

Ook bij roestig tuingereedschap helpt het goed. Smeer het in met ketchup en laat het een nachtje goed intrekken. Daarna veeg je de roest er zo vanaf.

Aangekoekte pannen schoonmaken met ketchup

Ook als je het eten flink hebt laten aankoeken, dan kan je de pannen erna weer schoonmaken door er ketchup op te doen en het een nachtje te laten intrekken. De volgende ochtend haal je al het aangekoekte eten er zo weer vanaf.

Wat kan je schoon maken met ketchup:
  • zilver
  • dof koper
  • messing/geelkoper