Ga naar de inhoud

Haverdrank

Haverdrank is een plantaardige drank dat een alternatief vormt voor koemelk.

Wat krijg je binnen als je haverdrank drinkt?

Haverdrank is een zuivelvrije, plantaardige drank. Je kunt het zelf maken van water en haver. Dat is simpel, goedkoop en die drank bevat weinig calorieën. Met haverdrank krijg je ook zon één tot anderhalve gram vezels per glas binnen. Goed voor de darmen. Vezels uit haver zijn zelfs extra gezond omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Alleen zitten er in haverdrank helaas te weinig vezels om die cholesterolclaim waar te maken.

In de praktijk maken de meeste mensen haverdrank niet zelf, maar kopen het in de winkel. Met een pak haverdrank koopje veel water en een beetje haver. Verder kunnen er stabilisatoren, zuurteregelaars en een antiklontermiddel in zitten. Deze stoffen worden onder meer toegevoegd om de drank langer houdbaar te maken en ervoor te zorgen dat de haver en het water goed gemengd blijven.

Sterk bewerkt

Met al die aanpassingen valt haverdrank uit de winkel volgens de maatstaven van de Wereldgezondheidsorganisatie onder de ultraprocessed foods. Deze sterk bewerkte producten zijn te herkennen aan een lange ingrediëntenlijst met vaak moeilijke namen. Dit soort producten is minder gezond dan onbewerkte levensmiddelen. Wat dat betreft scoort zelfgemaakte haverdrank dus beter. Een voordeel van haverdrank uit een pak is dat er vaak calcium, vitamine B12 en D aan zijn toegevoegd. Hierdoor lijkt het qua voedingswaarde wat meer op koemelk. Maar maken die toevoegingen haverdrank een goede vervanger van koemelk? Nee. Simpelweg omdat er te weinig eiwit in zit. En afhankelijk van het merk en de soort ook te weinig calcium en vitamine B12. In 100 milliliter halfvolle melk zit 3,4 gram eiwit, 123 milligram calcium en 0,45 microgram vitamine B12. Plantaardige dranken halen deze hoeveelheden niet.

Kies je voor haverdrank of een andere plantaardige soort?

Het Voedingscentrum adviseert dan een variant die per 100 ml minimaal 1,4 gram eiwit, minimaal 80 milligram calcium en minimaal 0,24 microgram vitamine B12 bevat. En maximaal 6 gram suiker en maximaal 1,1 gram verzadigd vet.

Pluspunt

Sommige haverdranken bevatten deze geadviseerde hoeveelheden calcium en vitamine B12. Maar de hoeveelheid eiwit is eigenlijk altijd te laag in haverdrank, ook als je die zelf maakt. Zuivel is een belangrijke eiwitbron in onze voeding. Met 3 porties zuivel per dag van 150ml krijg je ongeveer 15 gram eiwit binnen. Vervang je die porties door haverdrank, dan levert dat nog geen 5 gram eiwit.

Een pluspunt van haverdrank en andere plantaardige alternatieven voor melk is duurzaamheid. Na vlees heeft zuivel van alle voedingsmiddelen de grootste CO2-uitstoot. De productie van zuivel is vooral belastend voor het milieu omdat de veehouderij veel land gebruikt. En uit mest komen methaan en lachgas vrij, twee sterke broeikasgassen. De productie van plantaardige producten kost minder energie, land, water en grondstoffen dan het onderhouden van melkvee.

Witte dranken

Haverdrank en melk zijn allebei witte dranken, maar meer overeenkomsten zijn er niet. Het is als chocoladepasta en pindakaas. Beide zijn smeersels voor op brood en bruin, maar wat betreft voedingswaarde en ingrediënten is er een groot verschil. Je kunt zelfgemaakte haverdrank prima drinken, daar is niets mis mee. Maar als je het drinkt om zuivel te vervangen, doe je jezelf te kort. Dan is het belangrijk dat je daarnaast voldoende calcium, eiwit en vitamine B12 binnenkrijgt. Wil je haverdrank uit de winkel? Kies dan een variant met de hoeveelheden calcium en vitamine B12 die het Voedingscentrum adviseert. Daarbij is het goed te weten dat aan biologische haverdrank qeen vitamines en mineralen zijn toegevoegd, omdat de drank dan niet biologisch mag heten. Wel zijn er biologische soorten waaraan zee-alg of zeewier is toegevoegd, zoals lithothamnium. Deze natuurlijke alg bevat veel calcium. Met zo’n biologische toevoeging mag de drank wel als biologisch worden verkocht. Zorg daarnaast voor voldoende eiwitten in je voeding.

Recept Haverdrank

Benodigdheden Haverdrank:

Hoeveelheid:Product:
100 ghavermout
800 mlwater

Bereidingswijze Haverdrank:

  • Doe 100 gram havermout in een maatbeker en vul deze tot 800 ml aan met water.
  • Zet een paar uur afgedekt weg.
  • Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak het krijgt.
  • Doe het mengsel in een blender en mix op de hoogste stand.
  • Schenk het door een heel fijne zeef, kaasdoek of theedoek (zonder wasmiddelluchtje).
  • Druk het vocht goed uit de havermout.
  • De haverdrank is enkele dagen afgedekt in de koelkast te bewaren.
  • Hij zakt een beetje uit.
  • Schud daarom even voor gebruik.