Ga naar de inhoud

Lijmresten trap

lijmresten trap

Als je de bekleding van je trap af gaat halen, blijven er vaak lijmresten op de trap zitten. Om deze lijmresten van de trap te krijgen, heb je veel geduld nodig. Ten eerste omdat het lastig is om de lijmresten van de trap te halen, maar daarnaast ook omdat er door de jaren heen verschillende soorten tapijtlijm ervoor gebruikt is. Hieronder worden verschillende mogelijkheden besproken om lijmresten van je trap te verwijderen. Probeer ze eerst uit op een gedeelte van een trede, om te kijken of die werkt.

Lijmresten trap

Lijmresten trap op waterbasis verwijderen

Als je te maken hebt met vloerbedekking waarbij de lijm op waterbasis is vastgemaakt, dan moet de lijm oplossen door onderstaande stappen te doorlopen.

Allereerst is het van belang dat de trap waterdicht is. Zorg ervoor dat eventuele kieren dicht zijn. Maak een sopje van warm water en handzeep. Giet dit voorzichtig over het tapijt heen. Zorg ervoor dat het tapijt goed nat wordt. Laat het een paar uur intrekken en kijk of het tapijt al wat los begint te laten. Mocht het wel loslaten, maar nog ietsje plakken, dan kan je het tapijt nogmaals goed nat maken. Als het tapijt helemaal niet loslaat of dat je erg hard moet trekken, dan is de lijm niet op waterbasis en dien je naar de methode ’tapijtlijm niet op waterbasis’ te gaan.

Lijmresten trap ‘niet’ op waterbasis verwijderen

Als de methode ’tapijtlijm op waterbasis’ niet geholpen heeft dan kan je op de volgende manier de lijmresten van de trap verwijderen.

Benodigdheden:


Werkwijze:

  1. Zorg er allereerst voor dat het tapijt van de traptrede verwijderd is.
  2. Ga met de hete föhn over de lijm heen en ga tegelijkertijd met de scherpe krabber eroverheen en krab de lijm eraf. Zorg ervoor dat de lijm goed heet is, want dan kan je het beter eraf krijgen (zorg er hierbij voor dat je geen brand(gaten) krijgt). Begin hierbij netjes in een hoekje en werk systematisch naar de andere kant van de traptrede.
  3. Als je het grootste gedeelte van de lijmresten van de traptrede af hebt gekregen, maak je de traptrede schoon met lauwwarm water met ammoniak. Hiermee haal je het vet van de lijm van de trap.
  4. Laat het water met ammonia ietsje intrekken (maar laat het niet opdrogen) en ga er nog een keer met de scherpe krabber goed overheen. Er zal dan nog wat lijm meekomen.
  5. Als er met de krabber geen lijmresten meer afkomen, maar de trap nog niet 100% mooi schoon is, dan neem je een schuurapparaat en schuur je de trap er netjes mee. Meestal is hiervoor schuurpapier korrel 150 goed. Zijn de lijmresten toch hardnekkiger, dan kan je beter schuurpapier korrel 100 gebruiken of als ze heel hardnekkig zijn, dan schuurpapier korrel 80.
  6. Na het schuren maak je de trap nog een keer goed schoon met water en ammoniak, zodat hij helemaal mooi schoon is.

Lijmresten verwijderen met cola

Veel mensen hebben ook baat bij cola. Dit giet je eroverheen (neem het betere merk cola. De goedkopere cola’s doen het niet allemaal). De cola even een paar minuutjes in laten werken en de lijm verdwijnt als sneeuw voor de zon! Met een plamuurmesje kun je het nu heel makkelijk verwijderen. Eventueel de lastige plekjes nog eens behandelen met cola. Het recht opstaande gedeelte van de trap kan je met een spons goed natmaken. Wel de ruimte onder de trap leegruimen want het lekt door de naden heen.