Ga naar de inhoud

Granaatappel

4. Verlaagd cholesterol

In granaatappels zit het natuurlijk enzym – paraoxonase. Dit enzym voorkomt dat LDL-cholesterol zich in de aderen kan opbouwen. In een onderzoek hadden proefpersonen 2 weken lang granaatappels gegeten. Na deze periode hadden ze een toename van 18% van dit enzym in hun lichaam.

5. Goed voor je gewrichten

Uit onderzoek is gebleken dat zowel de granaatappel zelf als de zaden ervan ontstekingsremmende werking hebben. Hierdoor zorgen ze ervoor dat voorkomen wordt dat de gewrichten schade oplopen. Granaatappels hebben anti-microbiële en anti-bacteriële eigenschappen.

6. Geweldige bron van vezels

Als je één granaatappel per dag eet, dan heb je driekwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels binnen. Het is noodzakelijk om je dagelijkse hoeveelheid vezels binnen te krijgen, want die zorgen naast een gezonde stoelgang ook voor een verzadigd gevoel, bevorderen je immuunsysteem, voeden je darmflora en houden je slank. In de ayurvedische geneeskunst wordt de granaatappel vaak gebruikt voor constipatieproblemen, maar ook als je last hebt van diarree. Het werkt als laxeermiddel, maar ook helpt het om de peristaltische acties van de darmen te verhogen en darmproblemen te verminderen.

7. Beschermt je huid

In een granaatappel zitten krachtige anti-oxidanten (waaronder ellagzuur). Dit zorgt ervoor dat de schade van Uv-stralen beperkt worden. Tevens gaan ze vrije radicale tegen en ook wordt de productie van callogeen gestimuleerd.

8. Voorkomt de ziekte van Alzheimer

De granaatappel kan de vordering van de ziekte van Alzheimer tegengaan. Dit is onderbouwt met een onderzoek waarin ze muizen kweekte die genetische aanleg voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer hadden. Ze gaven de ene groep muizen granaatappelsap en de andere groep muizen kreeg een standaard dieet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de muizen die granaatappelsap dronken beduidend minder last hadden van amyloïde-plaque. Dat is een wasachtig materiaal voornamelijk bestaat uit proteïnevezels en die terug te vinden is in verschillende organen. Deze plaque is een belangrijke oorzaak die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Een andere conclusie die uit het onderzoek kwam is dat de muizen die granaatappelsap kregen beduidend betere mentale taken uit konden voeren.