Ga naar de inhoud

Wespen

wespen

Wespen zijn nuttige dieren, maar in de zomermaanden kunnen ze erg lastig zijn. Met onderstaande tips kan je wespen vangen of weghouden.

Tips om wespen weg te houden

Koffie tegen wespen

Als je wespen weg wilt houden, dan neem je wat verse / ongebruikte koffie. Leg dat op een schoteltje en steek het aan. De geur zorgt ervoor dat wespen weg zullen blijven.

Wierook tegen wespen

Een ander middel dat goed tegen wespen helpt is wierook. Steek een stokje wierook op tafel aan. De wespen zullen gelijk vertrekken.

Tip: Wierook helpt ook tegen vliegen en muggen.

Water tegen wespen

Het gebruik van water in een plantenspuit als middel om wespen af te weren, kan in sommige situaties effectief zijn. Wespen reageren vaak op water door tijdelijk weg te vliegen, omdat ze het interpreteren als regen of een andere verstoring.

Citroen met kruidnagels tegen wespen

Neem een verse citroen en snijdt deze in schijfjes. Druk de kruidnagels in de citroenschijfjes en doe deze op een schoteltje. Zet het schoteltje op de plek waar je geen last van wespen wilt hebben. De wespen zullen door de geur namelijk wegblijven.

Tip: Eventueel kan je op het schoteltje ook wat water doen.

Water met kruidnagels tegen wespen

Als je geen citroen in huis hebt, dan kan je ook gewoon water nemen. Neem een open bakje (bijvoorbeeld een soepkommetje) en vul deze met koud water. Doe hier vervolgens zo’n 20 hele kruidnagels in. Water met kruidnagels zal een lucht afgeven waar wespen een hekel aan hebben, waardoor ze je tafel zullen vermijden.

Sinaasappels met kruidnagel tegen wespen

Een andere mogelijkheid om wespen te verjagen met kruidnagel is door een sinaasappel te gebruiken. Snijdt de sinaasappel in schijven en doe er de kruidnagels in. Let het op een schoteltje en zet het kort in de magnetron. Zet hem vervolgens op de plek waar je last van wespen hebt.

Weetje: Sommige lezers geven aan dat je wespen goed met je stofzuiger kunt vangen. Zet buiten de stofzuiger naast je neer en als er een wesp in de buurt komt, zuig je hem op.

Uien tegen wespen

Snipper een ui en leg de stukjes op een schoteltje. Zet dit buiten neer waar je last van wespen hebt.

Ammonia tegen wespen

Een andere mogelijkheid om wespen bij je weg te houden is door een bakje te vullen met ammonia. De wespen zullen bij deze geur uit de buurt blijven.

Lavendel(thee) tegen wespen

Wespen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Je kan er hier voor kiezen om een lavendelplant op tafel te zetten, maar je kan ook heerlijke sterke lavendelthee maken (met 2-3 zakjes). De wespen zullen wegblijven.

Munt(thee) tegen wespen

Een andere geur waar wespen een hekel aan hebben is munt. Je kan zo een muntplant op de tafel neerzetten, maar ook een lekkere sterke muntthee maken (met 2-3 zakjes). De wespen zullen op afstand blijven.

Citronella (geurkaarsen) tegen wespen

Citronellakaarsen is een ideaal middel om wespen te verjagen. Steek hiervan een kaars aan op tafel en ze zullen wegblijven.

Tip: Citronellakaarsen helpen ook goed tegen muggen.

Tips om wespen te vangen

Wespen vangen met een plastic fles

Wespen kan je vangen in een plastic fles. Knip hiervoor de plastic fles door midden, waardoor je een onderkant en een bovenkant hebt. Haal de dop van de fles af en zet deze omgekeerd op de onderkant van de fles. Om extra stevigheid te krijgen, kan je nu allebei de fleshelften aan elkaar tapen. Doe een laagje (ongeveer 2 cm) van een zoete drank (bijv. cola of limonade) in de fles. De wespen zullen hierop af komen. De zoetigheid zal de wespen aantrekken en in de fles lokken. Omdat de bovenkant van de fles omgekeerd is, zullen de wespen de weg naar buiten niet meer kunnen vinden. Vervolgens landen de wespen in de zoete drank en zullen ze verdrinken.

Tip: Voeg aan de zoete drank eventueel wat bier, spiritus of afwasmiddel toe, als je slimme wespen hebt, die toch de uitgang kunnen vinden. Door de spiritus of het afwasmiddel kunnen ze er niet meer uit(komen).

Weetje: Sommige lezers beweren dat het ook helpt om koperen munten in een bakje water te leggen. Je kan hier denken aan stuivers. Zet dit op je tafel en je zult niet lastig gevallen worden.