Ga naar de inhoud

Kurkuma

kurkuma

Kurkuma, vaak aangeduid als de ‘gouden specerij’, is een veelzijdige en krachtige specerij die niet alleen in de keuken maar ook in traditionele geneeskunde zijn waarde heeft bewezen. In dit artikel verkennen we wat kurkuma is, de potentiële gezondheidsvoordelen, hoe je het in je voeding kunt gebruiken, en andere belangrijke informatie over deze wonderbaarlijke specerij.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de Curcuma longa plant, behorend tot de gemberfamilie. Het is vooral bekend om zijn actieve component, curcumine, die kurkuma zijn felgele kleur geeft. Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Gezondheidsvoordelen van Kurkuma

 1. Ontstekingsremmend: Curcumine in kurkuma heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van symptomen van aandoeningen zoals artritis.
 2. Antioxidant: Kurkuma werkt als een krachtige antioxidant die kan helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat de kans op cellulaire schade en ziekten vermindert.
 3. Ondersteuning van de Hersenfunctie: Er zijn aanwijzingen dat kurkuma de hersenfunctie kan ondersteunen en het risico op hersenaandoeningen kan verminderen.
 4. Hartgezondheid: Het kan bijdragen aan een betere hartgezondheid door het verbeteren van de functie van het endotheel, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk.

Het Gebruik van Kurkuma in Voeding

Kurkuma is een veelzijdige specerij die eenvoudig in uw dagelijkse voeding kan worden opgenomen. Het kan worden gebruikt in:

 • Currygerechten voor extra smaak en kleur.
 • Smoothies en sappen voor een gezondheidsboost.
 • Als marinade of kruidenrub voor vlees en groenten.
 • In gouden melk, een populair drankje voor het slapen gaan.

Belangrijke Overwegingen

 • De opname van curcumine wordt verhoogd wanneer het gecombineerd wordt met zwarte peper.
 • Het is belangrijk om kurkuma met mate te gebruiken, omdat overmatig gebruik bijwerkingen kan hebben.
 • Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat u kurkuma als supplement gebruikt, vooral als u medicijnen gebruikt of bestaande gezondheidsproblemen heeft.

Kurkuma is meer dan alleen een culinaire specerij; het is een bron van gezondheid en welzijn. Door het toe te voegen aan uw dieet, kunt u profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die deze gouden specerij te bieden heeft.