Ga naar de inhoud

Wallen

wallen

Wallen onder de ogen, ook bekend als oogzakken, zijn een veelvoorkomend cosmetisch probleem dat veel mensen treft. Deze zwelling of verdikking van de huid onder de ogen kan een vermoeide en verouderde uitstraling geven. In dit artikel zullen we kijken naar wat wallen zijn, wat de oorzaken zijn en welke effectieve methoden er zijn om ervan af te komen.

Wat zijn wallen onder de ogen?

Wallen onder de ogen verwijzen naar de zwelling of verdikking van de huid en het weefsel onder de ogen. Ze kunnen variëren in grootte en intensiteit. Vaak gaan ze gepaard met donkere kringen, wat de indruk van vermoeidheid versterkt.

Oorzaken van wallen:

 1. Natuurlijke veroudering: Naarmate we ouder worden, verzwakken de spieren en ligamenten die de huid onder de ogen ondersteunen. Dit kan leiden tot het verzakken van vet en vocht, wat resulteert in wallen.
 2. Genetica: Wallen kunnen in sommige families vaker voorkomen vanwege genetische aanleg. Als je ouders of grootouders last hadden van wallen, loop je mogelijk een groter risico.
 3. Vochtretentie: Te veel zout in je dieet kan leiden tot vochtretentie, wat zwelling onder de ogen kan veroorzaken. Hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen kunnen ook vochtretentie bevorderen.
 4. Slaapgebrek: Een gebrek aan slaap kan de bloedvaten onder de ogen verwijden en de huid bleker maken, wat de donkere kringen en wallen verergert.
 5. Allergieën: Allergische reacties, zoals hooikoorts, kunnen leiden tot ontsteking en vochtophoping onder de ogen.
 6. Lifestyle factoren: Roken, overmatig alcoholgebruik en stress kunnen de huid onder de ogen beschadigen en bijdragen aan het ontstaan van wallen.

Hoe kom je van wallen af?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om wallen onder de ogen te verminderen of te camoufleren:

 1. Leefstijl aanpassingen: Verbeter je slaapgewoonten, beperk zoutinname, hydrateer voldoende en vermijd roken en overmatig alcoholgebruik.
 2. Koude kompressen: Leg koude kompressen, zoals schijfjes komkommer of theezakjes, op je ogen om de zwelling tijdelijk te verminderen.
 3. Huidverzorging: Gebruik oogcrèmes met ingrediënten zoals cafeïne en hyaluronzuur om de huid te verstevigen en vochtverlies te verminderen.
 4. Cosmetica: Concealers kunnen helpen om de donkere kringen te camoufleren. Kies een concealer die goed bij je huidskleur past.
 5. Medische behandelingen: In ernstige gevallen kunnen medische ingrepen zoals fillers, chemische peelings of chirurgie overwogen worden om overtollig vet en huid te verwijderen.
 6. Natuurlijke remedies: Sommige mensen vinden verlichting met natuurlijke remedies, zoals het aanbrengen van aloe vera gel of amandelolie op de huid onder de ogen.
 7. Masseren: Tik lichtjes met de vingertoppen op de huid onder de ogen, van de binnenste naar de buitenste ooghoek, om zo het vocht en afvalstoffen te laten afvloeien.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van behandelingen kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de wallen. Raadpleeg altijd een dermatoloog of cosmetisch arts voor professioneel advies en een behandelplan dat het beste past bij jouw specifieke situatie.

In conclusie, wallen onder de ogen kunnen een bron van zorg zijn, maar er zijn tal van methoden om ze te verminderen of te verbergen. Een gezonde levensstijl, passende huidverzorging en medische behandelingen kunnen helpen om weer een jeugdige en energieke uitstraling te herstellen.