Ga naar de inhoud

Artrose

artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die vaak voorkomt bij ouderen. Echter kunnen ook jongeren er last van hebben. Hoewel er geen genezing voor artrose bestaat, zijn er verschillende maatregelen die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit.

Artrose

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in de gewrichten verslechtert. Kraakbeen is het gladde weefsel dat de uiteinden van de botten bedekt en zorgt voor soepele beweging van de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en beschadigd, waardoor de botten tegen elkaar wrijven en pijn, stijfheid en ontsteking veroorzaken.

Oorzaken artrose

De exacte oorzaak van artrose is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van artrose vergroten. Deze factoren omvatten leeftijd, genetica, overmatig gebruik van gewrichten, overgewicht, letsel aan gewrichten en bepaalde andere medische aandoeningen.

Symptomen artrose

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn gewrichtspijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid van het gewricht, zwelling en soms het ontstaan van botuitsteeksels rond het gewricht. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van het getroffen gewricht, zoals de knieën, heupen, handen, wervelkolom of andere gewrichten.

Behandeling artrose

Hoewel artrose niet kan worden genezen, zijn er verschillende tips om de symptomen te verlichten en de functie van de gewrichten te verbeteren.

Bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van de mobiliteit van de gewrichten. Je kan hierkan overwegen om te wandelen, zwemmen of fietsen, omdat dit relatief weinig belasting geeft op de gewrichten. Het is echter belangrijk om overmatige belasting en activiteiten met herhaalde impact te vermijden.

Gezonde voeding

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen kan helpen bij het behoud van sterke botten en gewrichten. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, vitamine D, calcium en omega-3-vetzuren.

Neem elke dag een plakje pure gember. Schil de gember en snijdt deze in kleine stukjes. Kauw er goed op en slik het door. Doe dit consequent elke dag. Het heeft een pittige smaak, maar helpt tegen de pijn. Als je de smaak te sterk vindt, kan je ook gemberthee maken, dat helpt ook

Je kan ook elke ochtend op je nuchtere maag een witte selderijstengel te eten. Na enkele dagen zal zowel de pijn als het vocht verdwijnen.

Gewichtsbeheersing

Overgewicht kan de symptomen van artrose verergeren. Probeer daarom een gezond gewicht te behouden om de druk op de gewrichten te verminderen.

Warmtebehandeling

Warmtetoepassingen zoals warmwaterkruiken, warme baden of warmtecompressen kunnen helpen om de pijn en stijfheid in de gewrichten te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn vóór het doen van oefeningen of fysieke activiteiten.

Koudebehandeling

Koudecompressen kunnen nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen in de gewrichten. Je kan ijszakken of bevroren groentepakketten gebruiken, gewikkeld in een dunne doek, gedurende 15-20 minuten meerdere keren per dag.

Gebruik van hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen zoals wandelstokken, rollators of speciale schoenen kan de druk op de gewrichten verminderen en de stabiliteit verbeteren.

Aanpassingen in huis

Het is nuttig om het huis aan te passen om het risico op vallen te verminderen. Zorg voor goede verlichting, handgrepen in de badkamer, antislipmatten en het verwijderen van eventuele obstakels op de looproutes.

Hyaluronzuurinjectie bij artrose

Als normale middelen niet werken, kan gekozen worden voor een hyaluronzuurinjectie.

Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de beste behandelopties en levensstijlaanpassingen voor artrose, aangezien de aanpak kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt.