Ga naar de inhoud

Kalkvlekken

Kalkvlekken

Als er een voorwerp nat wordt, dan zal er na verloop van tijd kalk ontstaan. Als er een nat doekje overheen gehaald wordt, dan lijkt het in eerste instantie dat de kalk verdwenen is, maar als het opgedroogd is, dan is de kalk nog steeds aanwezig. Met de volgende tips kan je kalkvlekken succesvol verwijderen.

Citroensap

Kalkvlekken zijn erg goed te verwijderen met citroensap. Je kan hiervoor citroensap (uit een uitgeperste citroen) gebruiken. Doe dit op een doekje en ga hiermee over het kalk.

Je kan er ook voor kiezen om de binnenkant van de citroenschil t gebruiken. Ga hiermee over het oppervlak waar de kalkaanslag opzit. Laat het even intrekken en maak het vervolgens schoon met wat water en droog het daarna netjes af.

Schoonmaakazijn

Als de kalkvlekken hardnekkiger zijn, zijn ze goed te verwijderen met schoonmaakazijn. Doe het puur op een microvezeldoekje en wrijf ermee over de kalkvlekken, zodat ze zullen verdwijnen.

Daarna kan je het oppervlak afnemen met water met daarin een flinke scheut glansspoelmiddel voor de vaat. Dit zal er, net als bij glazen in de vaatwasser, voor zorgen dat de druppels (en dus de kalk) zich niet meer kunnen hechten.

Kalkvlekken kan je ook behandelen met natuurazijn.

Karnemelk

Poets de kalk vlekken van je kranen met een sponsje met karnemelk. Je kan ook wat karnemelk op een theedoek doen en dit een nachtje op de kalkvlekken laten liggen. Ze glimmen weer als nooit tevoren.

Kalkvlekken in katoen of linnen

Als je kalkvlekken in katoen of linnen krijgt kan je ze eruit krijgen met azijn of zuiver alcohol. Kook de stof vervolgens in een neutraal sopje. Kalkvlekken in niet-kook echte stoffen zoals gekleurd katoen en linnen, synthetische vezels, wol en zijde, behandel je met azijn of azijnzuur, waarna je de stof in een handwarm sopje wast.

Als je kalkaanslag in een wasbak hebt, omdat de kraan druppelt of in en bloemenvaas, dan kan je dat eruit krijgen met een beetje w.c. reiniger. Het zal erna weer glimmen als nieuw.

Sproei na he douchen de tegels af met koud water en sproei de kranen en tegels af met een spuitbus met water-schoonmaakazijn – afwasmiddel. Het ontvet en ontkalkt is overal te gebruiken ook in de keuken.

Tegen kalkaanslag helpen goed:

  • wc reiniger
  • karnemelk
  • steradent
  • witte azijn
  • schoonmaakazijn
  • meel
  • tandpasta
  • antikalk
  • ontkalken voor het koffiezetapparaat
  • chloor

Tip: Kalkaanslag kan je voorkomen door na het douchen de kraan af te drogen.

arganolie

Gooi blokjes voor de afwasmachine in de wc pot. Laat het een nachtje staan en de pot kan je zo weer schoon krijgen. Veel mensen zweren ook bij een fles cola in de wc pot gooien. Dit een nachtje te laten trekken om de kalkaanslag eruit te krijgen.

Tip: Als je telkens weer veel last van kalkvlekken hebt, dan is het verstandig om een waterontharder te nemen. Dit werkt zeer goed tegen kalkvlekken.

Tip: Om de kalkaanslag uit te stellen kan je het voorwerp nadat je het grondig gepoetst hebt insmeren met glansspoelmiddel. Het is voor het kalk moeilijker om zicht te binden.
Pas op: Glansspoelmiddel is erg glad. Als het op de grond komt moet je oppassen dat je niet uitglijdt.

Tip: Om de douchewanden schoon te houden is het verstandig om telkens na het douchen de wanden met een trekker droog te maken. Een paar keer per jaar kan je dan een kleurloos symoniseermiddel gebruiken om het ermee in te wrijven. Het kalk kan zich dan ook minder makkelijk vestigen.

Pas op: Veel mensen gebruiken chloor om kalkvlekken te verwijderen. Chloor onttrekt meestal enkel de kleur van de kalkvlekken, maar zorgt er niet voor dat ze verdwijnen.

Antikal

Als je de kranen in je badkamer met Antikal poetst kan het gebeuren dat door de bijtende zuren met een etsende werking dat er vlekken ontstaan. De schade is dan helaas onomkeerbaar.

Waterontharder

Als er erg veel kalk in het water zit, dan is een waterontharder een goede mogelijkheid om kalkvlekken te voorkomen.