Ga naar de inhoud

Winterallergie

winterallergie

Winterallergie klinkt erg vreemd, maar toch is het mogelijk om ook in de wintermaanden last van hooikoortsachtige klachten te hebben. Als je hier last van hebt, reageert je lichaam op bepaalde allergenen, zoals schimmelsporen, pollen, dierenharen, bepaalde voedingsmiddelen of huisstofmijt.

Deze allergische reactie kan het hele jaar door optreden, maar is vaak in de winter heviger, omdat je dan meer binnen zit.

Oorzaken winterallergie

De meest voorkomende triggers voor winterallergieën zijn huisstofmijt, schimmels, dierenharen en bepaalde voedingsmiddelen.

Huisstofmijt zijn kleine spinachtige beestjes die leven in warme en vochtige omgevingen. De allergenen van huisstofmijt kunnen voorkomen in tapijten, beddengoed, meubels en andere stofophopingen in huis. In de winter, wanneer de verwarming binnenshuis wordt ingeschakeld, kan dit de verspreiding van huisstofmijtallergenen bevorderen en leiden tot symptomen zoals niezen, een verstopte neus, jeukende ogen en ademhalingsproblemen.

Schimmels zijn een andere veelvoorkomende trigger voor winterallergieën. Ze groeien in vochtige omgevingen zoals kelders, badkamers en keukens. In sommige regio’s kunnen schimmelsporen ook in de koude seizoenen binnenshuis aanwezig zijn en allergische reacties veroorzaken.

Dierenharen kunnen ook allergische reacties in de winter veroorzaken. Veel mensen hebben een allergie voor het eiwit dat aanwezig is in de huidschilfers, speeksel of urine van huisdieren. Als huisdieren veel tijd binnenshuis doorbrengen, kan dit de concentratie van allergenen verhogen en symptomen veroorzaken zoals niezen, hoesten, huiduitslag en ademhalingsproblemen.

Sommige mensen hebben ook specifieke voedselallergieën die in de winter symptomen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld, noten, eieren of zeevruchten kunnen allergische reacties veroorzaken wanneer ze geconsumeerd worden. Dit kan in de winter verergeren wanneer bepaalde feestelijke gerechten en snacks vaker worden gegeten.

Klachten winterallergie

De klachten voor winterallergie zijn:

  • hoesten
  • jeukende neus
  • jeukende ogen
  • loopneus
  • niezen
  • waterige ogen
  • donkere kringen onder de ogen.

Deze klachten lijken erg op een verkoudheid. Toch duurt een verkoudheid vaak niet langer dan 10 dagen, maar een allergische reactie kunnen weken en soms zelfs maanden aanhouden. De spierpijn en koerts die je bij een verkoudheid kunt hebben, ontbreken bij een allergische reactie.

Winterallergie behandelen en voorkomen

Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om winterallergie te voorkomen of te verminderen.

Allergeenvermijding

Probeer blootstelling aan de allergenen die uw symptomen veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Voor huisstofmijtallergie kunt u bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in huis verlagen, regelmatig stofzuigen en beddengoed op hoge temperatuur wassen. Als schimmels de oorzaak zijn, is het belangrijk om vochtige plekken in huis te vermijden en goed te ventileren. Bij allergie voor dierenharen kan het helpen om huisdieren uit slaapkamers te houden en regelmatig te stofzuigen.

Het belangrijkste is dat je een schoon huis hebt. Houd een grote schoonmaak, waarbij je alle stof en schimmelplekken verwijderd. Als je aan het schoonmaken bent, zet je de deuren en ramen open voor extra ventilatie.

Let er ook op dat je het in je huis niet te koud hebt, omdat bij een winterallergie de therometer van je lichaam niet meer goed werkt. Als je dan al iets kouder wordt, krijg je last van een flinke niesbui. Zorg er dus voor dat je het warm hebt ook als je naar buiten gaat.

Was daarnaast regelmatig je handen en je gezicht of neem een lekere douche, zodat de pollen en het stof niet op je lichaam blijft zitten. Vaak zorgt dit voor een vermindering van de klachten.

Medicatie

Antihistaminica zijn vaak de eerste keuze om symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus te behandelen. Deze medicijnen blokkeren de effecten van histamine, een stof die vrijkomt tijdens een allergische reactie. Er zijn zowel receptplichtige als vrij verkrijgbare antihistaminica beschikbaar. Neussprays met corticosteroïden kunnen worden gebruikt om ontstekingen in de neus te verminderen. Voor ernstigere symptomen kan een arts sterkere medicijnen voorschrijven, zoals corticosteroïde tabletten.

Immunotherapie

In sommige gevallen kan immunotherapie, zoals allergie-injecties of sublinguale immunotherapie (onder de tong), worden aanbevolen. Deze behandelingen zijn gericht op het verminderen van de allergische reactie door het lichaam geleidelijk aan kleine hoeveelheden van het specifieke allergeen toe te dienen, waardoor het immuunsysteem er minder heftig op reageert. Immunotherapie kan enkele jaren duren, maar het kan op lange termijn verlichting bieden van allergische symptomen.

Symptomatische verlichting

Naast medicatie kunt u ook symptomatische maatregelen nemen om verlichting te bieden. Dit kan onder meer het gebruik van luchtbevochtigers zijn om droge lucht te verzachten, het dragen van een zonnebril om jeukende ogen te verminderen, regelmatig je handen wassen om allergenen te verwijderen, en het vermijden van rokerige omgevingen die de symptomen kunnen verergeren.

Het is belangrijk om met een arts of allergoloog te praten over uw symptomen en een geschikte behandeling te bespreken. Zij kunnen een diagnose stellen en een behandelplan op maat maken op basis van uw specifieke behoeften.