Ga naar de inhoud

Striae

striae

Striae, ook bekend als striemen of stretch marks, zijn lijnachtige littekens die op de huid kunnen verschijnen wanneer het snel uitrekt of krimpt. Ze zijn een veelvoorkomend huidprobleem dat zowel mannen als vrouwen treft.

Wat is striae?

Striae zijn smalle strepen of lijnen die op de huid ontstaan als gevolg van het snel uitrekken of krimpen van de huid. Ze kunnen variëren in kleur van roze, rood, bruin, paars tot wit, afhankelijk van de huidskleur en hoe oud de striae zijn. Deze littekens komen het meest voor op de buik, borsten, bovenarmen, dijen, billen en onderrug.

Hoe kom je eraan?

De meest voorkomende oorzaken van striae zijn snelle gewichtstoename of -verlies, zwangerschap, puberteit en snelle spiergroei. Hormonale veranderingen tijdens deze periodes kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van striae. Genetische factoren spelen ook een rol, aangezien sommige mensen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen ervan dan anderen.

Wat kun je ertegen doen?

Hoewel striae niet volledig kunnen worden verwijderd, zijn er manieren om hun uiterlijk te verminderen. Behandelingsopties omvatten topische crèmes en oliën die collageenproductie en huidelasticiteit bevorderen, lasertherapie, microdermabrasie en chemische peelings. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, aangezien geen enkele behandeling gegarandeerd alle sporen van striae zal verwijderen.

Hoe kun je het voorkomen?

Het handhaven van een gezond gewicht en het geleidelijk aankomen of afvallen kan helpen om striae te voorkomen. Het gebruik van hydraterende crèmes en oliën, vooral tijdens de zwangerschap en puberteit, kan ook nuttig zijn. Een gezond dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, E en zink, kan de huidelasticiteit bevorderen.

Verdere informatie

Striae zijn een volkomen normaal en veelvoorkomend verschijnsel en vormen geen gezondheidsrisico. Ze kunnen echter een invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en lichaamsbeeld. Het is belangrijk om te onthouden dat veel mensen striae hebben en dat het hebben ervan niets is om je voor te schamen. In sommige gevallen kunnen striae in de loop van de tijd vervagen, hoewel ze zelden volledig verdwijnen. Het accepteren van striae als onderdeel van je lichaam kan deel uitmaken van het ontwikkelen van een gezond lichaamsbeeld.