Ga naar de inhoud

Wasmachine

wasmachine

De wasmachine is voor veel dingen goed. Naast het standaard wasgoed kan er nog veel meer in de wasmachine. Onderstaande spullen kunnen gewoon in de wasmachine.

Suède

Suède kan gewoon in de wasmachine. Je moet dit op het wolprogramma wassen en met babyshampoo in plaats van wasmiddel. Let op: Droog suède op een rekje of hanger. Niet in de droger of in de buurt van een radiator, dan wordt het hard.

Sneakers

Als je sneakers vies zijn kan je die ook wassen in de wasmachine. Haal de binnenzool en de veters eruit en borstel het ergste vuil eraf. Stop de sneakers en de veters in een waszak of kussensloop en bind deze dicht. Was ze op een wolwasprogramma op 30 graden met wat handdoeken, zodat ze niet beschadigen en dat het niet hinderlijk bonkt.

Donzen en synthetische kussen

Donzen en synthetische kussen kunnen ook gewassen worden op een normaal wasprogramma op 30 graden. Om ze hun volume terug te geven, stop je ze met een paar wasdrogerballen of tennisballen in de wasdroger. Let op: schuimkussen mogen niet in de wasmachine.

Lego en Duplo

Smoezelige Lego en Duplo worden ook weer als nieuw na een wasje. Stop ze in een waszak of kussensloop en was ze samen met wat handdoeken op 30 graden.

Douchegordijn

Een douchegordijn van textiel kan probleem gewassen worden. Let op: plastic douchegordijnen kun je beter met de hand wassen!

Vloermatjes

De kleine vloermatjes van je auto kun je in de wasmachine wassen. Spray eventuele vlekken met vlekkenmiddel in en kies een fijnwasprogramma zonder centrifugeren op de laagste temperatuur. Laat ze aan de waslijn drogen.

Rugzak

Als er bijvoorbeeld een pakjes appelsap in je rugzak is ontploft kan je deze makkelijk weer schoon krijgen.

Koop een grote waszak of stop de rugzak in een dichtgebonden kussensloop, voeg handdoeken toe en was hem op een fijnwasprogramma. Laat hem aan de lijn drogen.

arganolie
Rubber antislip matje

Een rubber antislip matje voor de douche mag ook in de wasmachine. Doe er een paar handdoeken bij en was het matje op lage temperatuur.

Hondenriemen

Hondenriemen van textiel worden snel vies en kunnen behoorlijk stinken. Stop ze in een waszakje en was ze, samen met wat handdoeken, in de wasmachine. Laat ze drogen aan de waslijn.

Desinfectiemiddel aan was toevoegen

Het is niet altijd nodig om desinfectiemiddel aan je was toe te voegen. Extra hygiënemaatregelen zijn wel nodig als textiel bevuild is geraakt met braaksel of diarree en bij besmetting met voetschimmel (sokken) of Candida Albicans (ondergoed). Wassen op 60 graden met poederwasmiddel met bleekmiddel voldoet prima. Als het textiel niet tegen bleekmiddel of hoge temperaturen bestand is, dan kan zo’n antibacterieel wasmiddel nuttig zijn.

Bekijk ook: