Ga naar de inhoud

Alcohol en medicijnen

alcohol en medicijnen

Alcohol en medicijnen zijn een combinatie die niet samengaan. Het is belangrijk om alcohol met mate te nuttigen en als je gebruikt maakt van medicijnen om het in bepaalde gevallen geheel te laten staan. Helaas trekken de meeste mensen zich hier niets van aan. Hieronder zal de combinatie van alcohol en medicijnen nadrukkelijker besproken worden

Gevaren alcohol met medicijnen

Het gebruik van alcohol in combinatie met medicijnen kan potentieel gevaarlijk zijn. Alcohol kan de werking en bijwerkingen van bepaalde medicijnen versterken of veranderen, wat kan leiden tot ongewenste reacties of gezondheidsrisico’s. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Versterkte effecten: Alcohol kan de sedatieve (kalmerende) effecten van medicijnen zoals slaapmiddelen, angstremmers, antihistaminica en opioïden versterken. Dit kan leiden tot overmatige sedatie, verminderde coördinatie, verwardheid en slaperigheid.
 2. Leverbelasting: Zowel alcohol als bepaalde medicijnen kunnen de lever belasten. Het combineren van alcohol en medicijnen kan het risico op leverbeschadiging vergroten.
 3. Maagirritatie: Alcohol kan de maagwand irriteren en de opname van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Dit kan de effectiviteit van medicijnen verminderen of gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken.
 4. Verandering van metabolisme: Alcohol kan het metabolisme van medicijnen beïnvloeden, waardoor hun effectiviteit kan worden verminderd of verhoogd. Dit kan resulteren in suboptimale behandeling of een verhoogd risico op bijwerkingen.
 5. Specifieke interacties: Sommige medicijnen hebben specifieke interacties met alcohol. Bijvoorbeeld, alcoholgebruik in combinatie met bepaalde antibiotica, anticonceptiepillen, anticoagulantia, antidepressiva, diabetesmedicijnen en andere geneesmiddelen kan ernstige bijwerkingen veroorzaken of de werking van de medicijnen verminderen.

Het is altijd raadzaam om de instructies en waarschuwingen van je arts of apotheker te volgen met betrekking tot het gebruik van alcohol tijdens het gebruik van medicijnen. Het is ook belangrijk om open en eerlijk te zijn over je alcoholgebruik bij het bespreken van medicatie met je zorgverlener, zodat ze je gepast advies kunnen geven op basis van jouw specifieke situatie.

Gevolgen alcohol en medicijnen

Het combineren van alcohol en medicijnen kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van het specifieke medicijn en de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

 1. Verhoogde sedatie: Alcohol kan het sedatieve effect van bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en pijnstillers, versterken. Dit kan leiden tot overmatige slaperigheid, verminderde coördinatie, vertraagde reactietijd en zelfs ademhalingsproblemen.
 2. Verminderde cognitieve functies: Alcohol in combinatie met medicijnen die invloed hebben op het centrale zenuwstelsel, zoals antidepressiva, antipsychotica en anticonvulsiva, kan leiden tot verminderde cognitieve functies, geheugenproblemen, verminderde concentratie en verwardheid.
 3. Verhoogd risico op bijwerkingen: Het gebruik van alcohol met bepaalde medicijnen kan het risico op bijwerkingen vergroten. Dit kan variëren van misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn tot ernstigere effecten zoals leverschade, maagbloedingen, verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen.
 4. Veranderingen in bloeddruk en hartslag: Alcohol kan het effect van medicijnen die de bloeddruk of hartslag beïnvloeden, versterken of verminderen. Dit kan leiden tot onvoorspelbare veranderingen in de hartfunctie, zoals een verhoogde hartslag of een abnormaal hartritme.
 5. Leverbeschadiging: Zowel alcohol als bepaalde medicijnen kunnen de lever belasten. Het combineren van alcohol en medicijnen kan het risico op leverschade vergroten, vooral bij langdurig gebruik.
 6. Alcohol kan tot een snelle bloedsuikerstijging leiden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de interactie tussen alcohol en medicijnen afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de specifieke medicatie, de dosering, de frequentie van gebruik en de individuele gevoeligheid. Het is altijd raadzaam om de instructies van je arts of apotheker op te volgen en eerlijk te zijn over je alcoholgebruik om mogelijke risico’s te vermijden. Bij twijfel of vragen over het gebruik van alcohol en medicijnen is het het beste om je zorgverlener te raadplegen.