Ga naar de inhoud

Rammenas

Rammenas

Rammenas, ook bekend als zwarte radijs of winter radijs, is een knolgewas met een scherpe, pittige smaak. Deze groente, die vaak wordt gebruikt in de Aziatische keuken, heeft een zwarte of donkerpaarse schil en een witte binnenkant. Rammenas biedt diverse gezondheidsvoordelen en kan op verschillende manieren worden bereid.

Gezondheidsvoordelen van rammenas

 1. Rijk aan vitamines en mineralen: Rammenas is een goede bron van vitamine C, wat bijdraagt aan een sterk immuunsysteem en de gezondheid van de huid. Het bevat ook belangrijke mineralen zoals kalium en calcium.
 2. Bevordert de spijsvertering: De vezels in rammenas helpen bij een gezonde spijsvertering en kunnen constipatie voorkomen.
 3. Ontgiftende eigenschappen: Rammenas staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen. Het kan helpen bij het zuiveren van het bloed en ondersteunt de lever- en galblaasfunctie.
 4. Ondersteunt de ademhalingsgezondheid: De scherpe, pittige smaak van rammenas kan helpen bij het verlichten van congestie in de luchtwegen.
 5. Goed voor de hartgezondheid: Rammenas kan bijdragen aan een gezond hart door het bevorderen van een goede bloedsomloop en het verlagen van de bloeddruk.

Hoe rammenas te bereiden

 1. Rauw eten: Rammenas kan rauw worden gegeten, gesneden in dunne plakjes of geraspt in salades of als topping.
 2. Roosteren: Roosteren brengt de natuurlijke zoetheid van rammenas naar voren. Snijd het in blokjes, besprenkel met olie en kruiden, en rooster tot het zacht is.
 3. Stoven of bakken: Voeg rammenas toe aan stoofschotels, soepen of roerbakgerechten voor extra smaak en textuur.
 4. Inmaken: Ingelegde rammenas is een populaire manier om deze groente te bereiden, vooral in de Aziatische keuken.

Extra informatie:

 • Schil: De schil van rammenas is eetbaar, maar kan wat taai zijn. Schil indien gewenst of goed schrobben voor gebruik.
 • Opslag: Bewaar rammenas op een koele, donkere plaats. Eenmaal gesneden, bewaar het in de koelkast.
 • Variëteiten: Er zijn verschillende variëteiten van rammenas, waaronder de zwarte, witte en watermeloenrammenas.

Rammenas is een veelzijdige en gezonde groente die een pittige en smaakvolle toevoeging kan zijn aan veel gerechten. Met zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen en diverse bereidingswijzen is het een uitstekende keuze voor diegenen die hun groente-inname willen uitbreiden.