Ga naar de inhoud

Lasagnebladen

lasagnebladen

Er gaat niets boven een zelfgemaakte lasagne. Deze kan je heerlijk vullen met je lievelingsingrediënten. Als het in de oven gaar wordt, hebben sommige mensen er last van dat de lasagnebladen hard blijven. Hieronder wordt uitgelegd waarom de lasagnebladen hard blijven en wat je eraan kan doen.

Lasagnebladen

Als je lasagnebladen niet zacht in de oven worden, betekent het dat de saus die je ervoor gemaakt hebt niet vochtig genoeg is. De lasagnebladen moeten namelijk net zoals normale pasta koken in vocht om zacht te worden. Het is daarom belangrijk dat ze goed vochtig zijn. Hieronder vind je hiervoor tips.

Tips:

  • Doe de lasagne niet in een te grote vorm, maar in een vorm waar het enkel iets kan groeien. Zorg er hierbij voor dat de lasagnevellen niet boven de saus uitkomen.
  • Je kan de lasagne ook een paar uur laten staan voordat je het in de oven zet. De lasagnevellen zullen dan alvast voorweken, waardoor ze al wat zachter worden.
  • Voor het extra vocht is het beter om geen water te nemen, omdat de lasagne dan waterig kan gaan smaken. Neem hiervoor liever bouillon of extra tomatensaus.

Lasagnebladen voorkoken of wellen

Lasagnebladen voorkoken of wellen is een methode die door sommige mensen toegepast wordt, als het ze niet lukt om ze in de oven zacht te krijgen. Ondanks dat je hiermee voorkomt dat ze hard blijven, moet je met deze methode heel voorzichtig zijn. Het nadeel als je ze wilt voorkoken of wellen is dat de bladeren vaak gaan plakken en daardoor kunnen gaan scheuren.

Lasagnebladen blancheren

Om de lasagnevellen zacht te krijgen kan je ze ook kort blancheren. Om dit te doen, doe je water in een pan met 1 eetlepel olie. Breng het aan de kook en blancheer ze 3-4 minuten. Ze zullen dan ietsje zachter worden. Laat vervolgende de vellen uitlekken in een vergiet en leg ze op een keukenpapier, zodat ze kunnen drogen. Als je ze kort geblancheerd hebt, kan je ze ook gelijk gebruiken voor de lasagne.

Zelf lasagnebladen maken

Je kan er ook voor kiezen om de lasagnebladen zelf te maken. Dat is niet alleen erg lekker maar ook nog eens makkelijk. Hieronder vind je een eenvoudig recept.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Hoeveelheid:Product:
500 gBloem (“00” of doppio zerobloem)
5eieren

Bereidingswijze:

  1. Strooi de bloem op een houten plank. Maak er een vulkaan van met een kuiltje in het midden.
    Weetje: “00” of doppio zerobloem is een bloemsoort dat erg fijn gemalen is. Deze bloemsoort is ideaal op zelf pasta van te maken. Als je dat niet hebt, dan kan je ook eventueel normale bloem gebruiken of een ander soort bloem (bijv. tarwebloem).
  2. Doe de eieren in het kuiltje van de bloem.
  3. Kneed de eieren met het deeg goed door, totdat er een egale massa ontstaan is (duurt ongeveer 10 minuten). Je kan hiervoor ook de keukenmachine gebruiken met de kneedhaken.
  4. Zet het vervolgens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
  5. De pasta kun je nu naar keuze verwerken. Je kan ze met een deegroller er mooie lasagnebladen van maken, maar ze ook door een lasagnebladenmachine halen.
pastamachine

Lasagnebladen zelf maken?

Kijk hier voor de beste lasagnebladenmachine.