Lasagnebladen

lasagnebladen

Er gaat niets boven een zelfgemaakte lasagne. Deze kan je heerlijk vullen met je lievelingsingrediënten. Als het in de oven heerlijk gaar wordt, hebben sommige mensen er last van dat de lasagnebladen hard blijven. Hieronder wordt uitgelegd waarom de lasagnebladen hard blijven en wat je eraan kan doen.

Lasagnebladen zacht krijgen

Als je lasagnebladen niet zacht in de oven worden, betekent het dat de saus die je ervoor gemaakt hebt niet vochtig genoeg is. De lasagenebladen moeten namelijk net zoals normale pasta koken in vocht om zacht te worden. Het is daarom belangrijk dat ze goed vochtig zijn.

Tip:

  • Doe de lasagne niet in een te grote vorm, maar in een vorm waar het enkel iets kan groeien. Zorg er hierbij voor dat de vellen niet boven de saus uitkomen.
  • Je kan de lasagne ook een paar uur laten staan voordat je het in de oven zet. De vellen zullen dan alvast voorweken, waardoor ze al wat zachter worden.
  • Voor het extra vocht hoef je geen water te nemen, waardoor de lasagne waterig kan gaan smaken. Neem hiervoor liever bouillon of extra tomatensaus.

Lasagnebladen voorkoken/wellen

Sommige mensen koken of wellen de lasagnebladen voor, als het ze niet lukt om de lasagnebladen zacht te krijgen in de oven. Het nadeel hiervan is dat de bladeren vaak gaan plakken en daardoor kunnen gaan scheuren.

Lasagnebladen zelf maken

Je kan er ook voor kiezen om de lasagnebladen zelf te maken. Dat is niet alleen erg lekker maar ook nog eens makkelijk. Hieronder vind je een eenvoudig recept.

Ingrediënten lasagnebladen (voor 4 personen):

Hoeveelheid:Product:
500 gBloem (“00” of doppio zerobloem)
5eieren

Bereidingswijze Lasagnebladen:

  1. Strooi de bloem op een houten plank. Maak er een vulkaan van met een kuiltje in het midden.
    Weetje: “00” of doppio zerobloem is een bloemsoort dat erg fijn gemalen is. Deze bloemsoort is ideaal op zelf pasta van te maken. Als je dat niet hebt, dan kan je ook eventueel normale bloem gebruiken of een ander soort bloem (bijv. tarwebloem).
  2. Doe de eieren in het kuiltje van de bloem.
  3. Kneed de eieren met het deeg goed door, totdat er een egale massa ontstaan is (duurt ongeveer 10 minuten). Je kan hiervoor ook de keukenmachine gebruiken met de kneedhaken.
  4. Zet het vervolgens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
  5. De pasta kun je nu naar keuze verwerken. Je kan ze met een deegroller er mooie lasagnebladen van maken, maar ze ook door een lasagnebladenmachine halen.
pastamachine

Lasagnebladen zelf maken?

Kijk hier voor de beste lasagnebladenmachine.